Mazsolás, túrós buktagombóc: a töltelék krémes, a tészta pillekönnyű
A buktagombóc mutatós, és nem is igazán bonyolult édesség. Túróval és mazsolával készítve különösen finom.

buktagomboc
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ne ijedj meg a kelt tészta készítésétől, ha van egy kis gyakorlatod a konyhában, igazán nem ördöngösség! Ehhez a buktagombóchoz egy édes alaptésztát állíts össze, amelyből formálj gombócokat, töltsd meg lágy, mazsolás túrókrémmel, és egy tortaformában helyezd őket egymás mellé! Így a gombócok szépen összesülnek.

Mazsolás, túrós buktagombóc

Hozzávalók:

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2.5 dkg vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 1 kávéskanál kristálycukor az élesztőhöz

A töltelékhez

  • 15 dkg túró
  • 7 dkg mazsola
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás

A tetejére

  • 5 dkg vaj
  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt morzsold bele langyos tejbe, adj hozzá egy kávéskanál kristálycukrot, takard le, és hagyd, hogy az élesztő 10 perc alatt felfusson, azaz jól megemelkedjen. A lisztet közben szitáld egy tálba, és add hozzá a sót. Egy másik tálban villával verd fel a tojásokat, és keverd össze a cukorral. Az átszitált liszthez fakanállal felváltva keverd hozzá az élesztős tejet és a cukros tojást. Ha már nehéz a fakanállal keverni, kézzel dagaszd tovább, amíg hólyagos lesz. A vajat ekkor olvaszd fel, és fokozatosan csorgasd a tésztához. Gyúrd egyneműre az egészet, majd konyharuhával takard le, és meleg helyen pihentesd egy órát, amíg a duplájára nem nő.
 

Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A túrót villával törd össze, vegyítsd el a tojással, a kétféle cukorral és a mazsolával.
A megkelt tésztát gyúródeszkán nyújtsd ki fél centi vastagra. Pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral szaggass belőle köröket, mindegyik közepére halmozz a töltelékből, és gyúrd gombócokká. Helyezd a tésztákat egymás mellé sütőpapírral bélelt tortaformába, ismét takard le, és így keleszd további fél órát.


Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy darabka vajat olvassz fel, kenőtollal kend meg vele a gombócok tetejét, majd told a sütőbe fél órára, amíg aranybarnára sülnek. Porcukorral megszórva tálald.

Izgalmas buktát készítenél? Próbáld ki gesztenyés töltelékkel! Bolti masszából is mennyei. 

Ezt is szeretjük