Édes, mazsolás húsvéti zsemle: az angolok ezt készítik nagypéntekre
A mazsolás húsvéti zsemle az angolok hagyományos ünnepi süteménye, amit általában lekvárral és vajjal kínálnak.

angol-husveti-zsemle
Ez is érdekelhet

Könnyű lábak, visszér nélkül (x)

Szárazak a kezeid a sok kézmosástól? Ne aggódj, jó kezekben vagy! (x)

Az autista Robika javulni kezdett (x)

Szabadtéri környezetben több mint 100 világmárka újra vár a Premier Outletben! (x)

beauty and style

Leheletfinom nőies smink, ami percek alatt elkészül: minden alkalomra bevethető »

Így lehet a szetted franciásan sikkes: csak néhány kulcsdarab a titka »

Csökkentik a gyulladást és fokozzák a bőr ragyogását: az 5 legjobb növényi omega-3 forrás »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Minden nemzetnek megvan a saját húsvéti specialitása. Míg nálunk a kalács és a kuglóf nem hiányozhat az asztalról, addig az angolok húsvéti zsemle nélkül nem tudják elképzelni az ünnepet. Nagypénteken késztik ezt az édes, fűszerektől illatos és aszalványokkal teli süteményt. Nem bonyolultabb, mint egy klasszikus kelt tészta, különlegessége a tetejére kerülő kereszt. 

Mazsolás húsvéti zsemle

Hozzávalók:

A zsemléhez

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg cukor
  • 2.5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 10 dkg aszalványok
  • 0.5 db citrom
  • 5 dkg vaj
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • 0.5 db narancs
  • rum

A kereszthez

  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál víz

A sziruphoz

  • 0.5 dl víz
  • 2 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket áztasd be annyi rumba, amennyi ellepi, majd tedd félre egy-két órára. 
A tejet langyosítsd meg, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold hozzá az élesztőt, és várj 10-15 percig, amíg felfut, tehát a térfogata jelentősen megnő, a teteje pedig habos lesz.

A lisztet szitáld egy tálba, vegyítsd a sóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a maradék cukorral, a rumból kivett, lecsepegtetett aszalványokkal, a citrom- és narancshéjjal. Rakd hozzá a tojást, a puha vajat, majd a megkelt élesztőt, és dagaszd meg a tésztát. Akkor jó, ha laza, rugalmas és fényes. Letakarva, meleg helyen keleszd körülbelül egy órán át. 

Amikor a tészta a duplájára nő, rakd át lisztezett felületre, és formázz belőle 8-10 darab zsemlét. Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, mert a bucik sütés közben tovább nőnek.

A kereszthez a lisztet keverd csomómentesre a vízzel. A sűrű masszát töltsd át nyomózsákba, és rajzolj vele keresztet minden zsemlére. Tedd forró sütőbe, és 200 fokon süsd körülbelül 20 perc alatt aranybarnára.
A vízből és a cukorból főzz szirupot pár perc alatt, majd kend meg vele a sütőből kivett, forró sütiket. Ettől lesz a húsvéti zsemle szép fényes és ragacsos.
Édes, sós húsvéti zsemlét is készíthetsz a kalács helyett vagy mellett. A vajas-tejes bucik nagyon foszlósak. 

Ezt is szeretjük