Édes, mazsolás húsvéti zsemle: az angolok ezt készítik nagypéntekre

A mazsolás húsvéti zsemle az angolok hagyományos ünnepi süteménye, amit általában lekvárral és vajjal kínálnak.

Mazsolás húsvéti zsemle
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden nemzetnek megvan a saját húsvéti specialitása. Míg nálunk a kalács és a kuglóf nem hiányozhat az asztalról, addig az angolok húsvéti zsemle nélkül nem tudják elképzelni az ünnepet. Nagypénteken késztik ezt az édes, fűszerektől illatos és aszalványokkal teli süteményt. Nem bonyolultabb, mint egy klasszikus kelt tészta, különlegessége a tetejére kerülő kereszt. 

Mazsolás húsvéti zsemle

Hozzávalók

A zsemléhez

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg cukor
  • 2.5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 10 dkg aszalványok
  • 0.5 db citrom
  • 5 dkg vaj
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • 0.5 db narancs
  • rum

A kereszthez

  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál víz

A sziruphoz

  • 0.5 dl víz
  • 2 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket áztasd be annyi rumba, amennyi ellepi, majd tedd félre egy-két órára. 
A tejet langyosítsd meg, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold hozzá az élesztőt, és várj 10-15 percig, amíg felfut, tehát a térfogata jelentősen megnő, a teteje pedig habos lesz.

A lisztet szitáld egy tálba, vegyítsd a sóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a maradék cukorral, a rumból kivett, lecsepegtetett aszalványokkal, a citrom- és narancshéjjal. Rakd hozzá a tojást, a puha vajat, majd a megkelt élesztőt, és dagaszd meg a tésztát. Akkor jó, ha laza, rugalmas és fényes. Letakarva, meleg helyen keleszd körülbelül egy órán át. 

Amikor a tészta a duplájára nő, rakd át lisztezett felületre, és formázz belőle 8-10 darab zsemlét. Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, mert a bucik sütés közben tovább nőnek.

A kereszthez a lisztet keverd csomómentesre a vízzel. A sűrű masszát töltsd át nyomózsákba, és rajzolj vele keresztet minden zsemlére. Tedd forró sütőbe, és 200 fokon süsd körülbelül 20 perc alatt aranybarnára.
A vízből és a cukorból főzz szirupot pár perc alatt, majd kend meg vele a sütőből kivett, forró sütiket. Ettől lesz a húsvéti zsemle szép fényes és ragacsos.
Édes, sós húsvéti zsemlét is készíthetsz a kalács helyett vagy mellett. A vajas-tejes bucik nagyon foszlósak. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük