A legfinomabb padlizsánkrém marokkói recept alapján: a zaaloukból nem elég egy adag

A zaalouk nevű marokkói padlizsánkrém akkor a legfinomabb, ha megpirítod hozzá a padlizsánt.

Marokkói padlizsánkrém: zaalouk
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A zaalouk, vagyis a marokkói padlizsánkrém valójában nem más, mint egy krémes sült zöldségsaláta padlizsánból, paradicsomból, keleties ízesítéssel. A te ízléseden múlik, mennyi fokhagymát és csípőset teszel bele: van, aki enyhébben, más erősebben szereti. A paradicsom mennyiségével is játszhatsz: minél többet teszel bele, annál szaftosabb lesz, kevesebb paradicsommal pedig intenzívebben jön ki a padlizsán íze.

 

Marokkói padlizsánkrém: zaalouk

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 nagy padlizsán
  • 2 evőkanál friss petrezselyem
  • 2 evőkanál friss koriander
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál
  • chili és citromlé ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánok szárát vágd ki, a zöldséget hosszában felezd el. A darabokat tedd egy alufóliával kibélelt tepsibe a húsos felükkel lefelé. Felső rácsálláson 200 fokon süsd 20-30 percig, amíg a héján fekete foltok jelennek meg. Amíg sül, a paradicsomokat hámozd meg és vágd kockákra. Ez legkönnyebben ezzel a módszerrel fog sikerülni. 

A feldarabolt paradicsomot tedd egy serpenyőbe az olívaolajjal, zúzott fokhagymával, petrezselyemmel, korianderrel, sóval, pirospaprikával és köménnyel együtt. Ha chilit is használsz, az is most kerüljön bele. Időnként megkeverve főzd össze közepes lángon 10-20 percig, amíg a paradicsom szószosra sül. Amikor a sült padlizsán már kihűlt annyira, hogy kézbe tudd venni, kanalazd ki a héjából a serpenyőbe, és keverd el. További öt-tíz perc alatt főzd össze, a végén savanyíthatod néhány csepp citromlével.

 

Sült zöldségekkel kevert fokhagymás tészta: eteti magát, olyan finom

A mennyei, sült zöldséges, fokhagymás tészta önmagában, ebédre is tökéletes, és köretként is kínálható.

Elolvasom

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre

Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. június 5. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kép: nata_vkusidey / Getty Images

Ezt is szeretjük