Jóféle szaftos marhapörkölt házi zsemlegombóccal: hamisítatlan békebeli fogás

A marhapörkölt zsemlegombóccal olyan hagyományos fogás, amit az egész család sokáig fog utána emlegetni.

Marhapörkölt zsemlegombóccal
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Marhapörköltet főzni nem lehet sietősen, hiszen ez a hús lassan puhul. Ha viszont rá tudsz szánni egy délelőttöt vagy délutánt, mindenképp állj neki, ugyanis utánozhatatlanul finom lesz. Amíg a hús rotyog a tűzhelyen, a köretnek való zsemlegombócot is van időd kényelmesen összeállítani. A pörköltet készítheted csak simán marhalábszárból, de még finomabb lesz, ha egy kis szegyet és oldalast is teszel hozzá.

Marhapörkölt zsemlegombóccal

Hozzávalók 6 személyre

A marhapörkölthöz

  • 2.5 kg marhalábszár (esetleg kevés szegy és oldalas is)
  • 4 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 db borókabogyó
  • 3 paprika
  • 3 paradicsom
  • 2 kávéskanál pirpspaprika
  • 2 babérlevél
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 csipet köménymag
  • bors
  • majoránna
  • ízlés szerint csípős paprika

A zsemlegombóchoz

  • 20 dkg liszt
  • 8 szikkadt zsemle
  • 2 tojás
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A pörkölthöz a húst kockázd fel és sózd be. A hagymát vágd apróra, a zsíron párold üvegesre, majd dobd rá a húst, és kevergetve süsd addig, amíg a külseje megbarnul. Közben a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot aprítsd fel. Ha a hús kérget kapott, add hozzá a zöldségeket és a fűszereket, és kis lángon, lefedve kezdd el főzni. A hús hamar szaftot ereszt, és nem ég le könnyen, de néha pótold rajta a folyadékot. Nagyjából három óra kell neki, hogy vajpuhára főjön.

Amíg a pörkölt puhul, állítsd össze a zsemlegombócot. A zsemléket vágd nagyjából egycentis kockákra, spricceld le őket annyi vízzel, hogy éppen csak nedvesek legyenek, és pihentesd letakarva 15-20 percig. Ezután add hozzá a tojást, az olajat, a felaprított petrezselymet, sózd, borsozd, és adagolj bele annyi lisztet, hogy jól gyúrható masszát kapj. Tedd őket gyöngyöző vízbe, és főzd nagyjából 15 percig. Próbaképp vegyél ki egy darabot a vízből, vágd ketté, és ha homogén az állaga, szűrd le a többit is.

Hasonlóan jól megy a pörkölthöz a csehek kedvenc körete, a knédli.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük