Jóféle szaftos marhapörkölt házi zsemlegombóccal: hamisítatlan békebeli fogás
A marhapörkölt zsemlegombóccal olyan hagyományos fogás, amit az egész család sokáig fog utána emlegetni.
Marhapörköltet főzni nem lehet sietősen, hiszen ez a hús lassan puhul. Ha viszont rá tudsz szánni egy délelőttöt vagy délutánt, mindenképp állj neki, ugyanis utánozhatatlanul finom lesz. Amíg a hús rotyog a tűzhelyen, a köretnek való zsemlegombócot is van időd kényelmesen összeállítani. A pörköltet készítheted csak simán marhalábszárból, de még finomabb lesz, ha egy kis szegyet és oldalast is teszel hozzá.
Marhapörkölt zsemlegombóccal
Hozzávalók 6 személyre
A marhapörkölthöz
- 2.5 kg marhalábszár (esetleg kevés szegy és oldalas is)
- 4 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 db borókabogyó
- 3 paprika
- 3 paradicsom
- 2 kávéskanál pirpspaprika
- 2 babérlevél
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 csipet köménymag
- só
- bors
- majoránna
- ízlés szerint csípős paprika
A zsemlegombóchoz
- 20 dkg liszt
- 8 szikkadt zsemle
- 2 tojás
- 2 dl víz
- 2 evőkanál olaj
- 0.5 csokor petrezselyem
- só
- bors
Elkészítés:
A pörkölthöz a húst kockázd fel és sózd be. A hagymát vágd apróra, a zsíron párold üvegesre, majd dobd rá a húst, és kevergetve süsd addig, amíg a külseje megbarnul. Közben a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot aprítsd fel. Ha a hús kérget kapott, add hozzá a zöldségeket és a fűszereket, és kis lángon, lefedve kezdd el főzni. A hús hamar szaftot ereszt, és nem ég le könnyen, de néha pótold rajta a folyadékot. Nagyjából három óra kell neki, hogy vajpuhára főjön.
Amíg a pörkölt puhul, állítsd össze a zsemlegombócot. A zsemléket vágd nagyjából egycentis kockákra, spricceld le őket annyi vízzel, hogy éppen csak nedvesek legyenek, és pihentesd letakarva 15-20 percig. Ezután add hozzá a tojást, az olajat, a felaprított petrezselymet, sózd, borsozd, és adagolj bele annyi lisztet, hogy jól gyúrható masszát kapj. Tedd őket gyöngyöző vízbe, és főzd nagyjából 15 percig. Próbaképp vegyél ki egy darabot a vízből, vágd ketté, és ha homogén az állaga, szűrd le a többit is.
Hasonlóan jól megy a pörkölthöz a csehek kedvenc körete, a knédli.
Anyámtól a modellekig - Mit tudtam meg a nőkről életem első 50 évében?
Kajdi Csaba influenszer, saját élményeiből és tapasztalataiból kiindulva osztja meg gondolatait a női szerepek alakulásáról, az anyai minták hatásáról és arról, hogy hogyan határoznak meg minket. A Femina Klub januári előadásán körbejárjuk, hogyan befolyásolják a női szépségideálok és elvárások a nők önképét és döntéseit. Milyen női minták segítik vagy éppen gátolják az önmegvalósítást?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. február 19. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció