Jóféle szaftos marhapörkölt házi zsemlegombóccal: hamisítatlan békebeli fogás
A marhapörkölt zsemlegombóccal olyan hagyományos fogás, amit az egész család sokáig fog utána emlegetni.

marhaporkolt zsemlegomboc
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Marhapörköltet főzni nem lehet sietősen, hiszen ez a hús lassan puhul. Ha viszont rá tudsz szánni egy délelőttöt vagy délutánt, mindenképp állj neki, ugyanis utánozhatatlanul finom lesz. Amíg a hús rotyog a tűzhelyen, a köretnek való zsemlegombócot is van időd kényelmesen összeállítani. A pörköltet készítheted csak simán marhalábszárból, de még finomabb lesz, ha egy kis szegyet és oldalast is teszel hozzá.

Marhapörkölt zsemlegombóccal

Hozzávalók 6 személyre

A marhapörkölthöz

  • 2.5 kg marhalábszár (esetleg kevés szegy és oldalas is)
  • 4 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 db borókabogyó
  • 3 paprika
  • 3 paradicsom
  • 2 kávéskanál pirpspaprika
  • 2 babérlevél
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 csipet köménymag
  • bors
  • majoránna
  • ízlés szerint csípős paprika

A zsemlegombóchoz

  • 20 dkg liszt
  • 8 szikkadt zsemle
  • 2 tojás
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A pörkölthöz a húst kockázd fel és sózd be. A hagymát vágd apróra, a zsíron párold üvegesre, majd dobd rá a húst, és kevergetve süsd addig, amíg a külseje megbarnul. Közben a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot aprítsd fel. Ha a hús kérget kapott, add hozzá a zöldségeket és a fűszereket, és kis lángon, lefedve kezdd el főzni. A hús hamar szaftot ereszt, és nem ég le könnyen, de néha pótold rajta a folyadékot. Nagyjából három óra kell neki, hogy vajpuhára főjön.

Amíg a pörkölt puhul, állítsd össze a zsemlegombócot. A zsemléket vágd nagyjából egycentis kockákra, spricceld le őket annyi vízzel, hogy éppen csak nedvesek legyenek, és pihentesd letakarva 15-20 percig. Ezután add hozzá a tojást, az olajat, a felaprított petrezselymet, sózd, borsozd, és adagolj bele annyi lisztet, hogy jól gyúrható masszát kapj. Tedd őket gyöngyöző vízbe, és főzd nagyjából 15 percig. Próbaképp vegyél ki egy darabot a vízből, vágd ketté, és ha homogén az állaga, szűrd le a többit is.

Hasonlóan jól megy a pörkölthöz a csehek kedvenc körete, a knédli.

Ezt is szeretjük