Melengető zöldséges marhahúsleves árpagyönggyel: főfogásként is megállja a helyét
Az árpagyönggyel főtt marhahúsleves annyira kiadós, hogy ha elkészíted, második fogáson nem is kell már gondolkoznod utána.

Ha szeretsz időről időre változatosságot csempészni a konyhádba, főzz néha árpagyönggyel! A gerslinek is nevezett gabonaféle nem ismeretlen hazánkban sem: ez a sólet alapja, de készíthetsz belőle a tejberizshez hasonló kásás édességet is. Most egy finom, zöldséges marhahúslevesbe kerül, új értelmet adva a megszokott és szeretett fogásnak.
Marhahúsleves árpagyönggyel
Hozzávalók 6 személyre
- 90 dkg marhalábszár
- 20 dkg árpagyöngy
- 5 dl víz
- 2 nagy sárgarépa
- 2 zellerszár
- 2 krumpli
- 2 gerezd fokhagyma
- 1.5 l alaplé
- 1 nagy hagyma
- 1 evőkanál Worcestershire-szósz
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál kakukkfű
- só
- bors
Elkészítés:
Egy nagy lábosban hevíts olajat. A marhahúst kockázd fel, olajon süsd barnára, majd szűrőlapáttal szedd ki, és tedd félre. A hagymát, a répát és a zellerszárat szükség szerint tisztítsd meg és szeleteld fel. Tedd abba a lábosba, amelyben előzőleg a hús sült, és lefedve, kis lángon párold 5 percig. Utána nyomd hozzá a fokhagymát, tedd vissza bele a húst. Öntsd fel vízzel, alaplével, fűszerezd sóval, borssal, rozmaringgal és kakukkfűvel, és keverd bele az árpagyöngyöt. Miután felforrt, vedd alatta a lángot kicsire, és gyöngyöztesd nagyjából két órát, amíg a hús puhára fő. Az utolsó félórában kockázz bele krumplit is. A végén keverd hozzá a Worcestershire-szószt, és néhány perc alatt forrald össze.
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: a tejszíntől selymes
Ez az ízletes, kényeztető krémleves akkor a legfinomabb, ha sült kelbimbóból készíted. Hideg napokon különösen jólesik!
Elolvasom
Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: LauriPatterson / Getty Images
Olvastad már?
OLVASD EL EZT IS!

- bárányhús
- kardamom