Ropogós malacsült az év utolsó éjszakájára
Hozza meg a szerencsédet 2016-ra ez a malacsült! Sok munkád nem lesz vele, viszont órákig kell sütni.
A babona szerint a malac az orrával előre túrja a szerencsét, ezért kerül gyakran az újévi asztalra. Igazán ízletes fogás, kár lenne kihagyni. Ha a szaftosabb húsokat kedveled, akkor lapockát válassz, ha a szárazabbat, akkor combot vagy karajt.
Malacsült
Hozzávalók 4 személyre
- 1.5 kg bőrös malaccomb vagy malackaraj
- 10 dkg szalonna
- 3 dl sör
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál őrölt köménymag
- 2 kiskanál só
- 1 kiskanál őrölt bors
Elkészítés:
A kicsontozott karajt alaposan mosd meg. A bőrös oldalát hosszában és keresztben is irdald, azaz vágd be egy nagyon éles késsel, majd tűzdeld meg fokhagymagerezdekkel és szalonnadarabokkal. A húst dörzsöld be alaposan sóval, de a bőrét hagyd ki, különben az nem lesz majd ropogós. Szórd meg borssal, köménymaggal, kend be mustárral, fóliázd le, és tedd egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap kenj ki zsírral egy akkora tepsit, amelyben kényelmesen elfér a malac. Tedd bele a húst bőrrel felfelé, így biztosan nem fog kiszáradni. Önts alá egy kevés vizet, majd rakd 180 fokra előmelegített sütőbe, és körülbelül két órán át süsd. Közben félóránként locsold meg sörrel, majd ellenőrizd, hogy puha-e a hús. Ha beleszúrsz egy hegyes kést, és az könnyen átmegy rajta, vedd le róla a fóliát, és még 30-40 percig magasabb hőmérsékleten pirítsd.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció