Mákos tekercs foszlós kelttésztából - Tudtuk, hogy finom, de hogy ennyire?!

Mákos tekercs foszlós kelttésztából - Tudtuk, hogy finom, de hogy ennyire?!
Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Vékony szálú a haja, de sohasem lapos: Taylor Swift jól bánik a bob fazonnal »

Szuperkényelmes pizsamák körképe őszre: élvezetesebbé teszik a lustálkodást »

A 71 éves Susan Lucci fürdőruhában, Photoshop nélkül mutatta meg bomba alakját: elárulta titkát »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A házi, foszlós mákos tekercseket mindenki szereti. Érdemes egyszerre nagyobb adag tésztát készíteni, ugyanis lefagyaszthatod, vagy a mák mellett dióval, kakaóval is megtöltheted.

Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához

  • 40 dkg búzaliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tojássárga
  • csipet só

Kenéshez

  • 8 dkg vaj

Töltelékhez

  • 30 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • tej
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg egy deci tejet, majd rakd bele a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Pihentesd körülbelül tíz percig. Ha felfut, tehát, jócskán megemelkedik, és habos lesz, öntsd az átszitált liszthez, add hozzá a tojássárgát, a sót, majd lassan adagolva az olvasztott vajat is. A maradék tejet keverd a liszthez, de csak annyit önts hozzá, hogy a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Dagaszd addig, amíg elválik az edény falától. Végül letakarva, meleg helyen keleszd meg körülbelül 40-50 perc alatt.

Ha a tészta a duplájára nő, lisztezett gyúródeszkán nyújtsd ki körülbelül három-négy milliméter vastagra, és kend meg olvasztott vajjal. A mákot keverd össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és forrázd le annyi tejjel, hogy jól kenhető masszát kapj, majd, ha már kissé kihűlt, kend be vele a tésztát. Ezután tekerd fel az egészet, és vágj másfél-két ujjnyi vastag szeleteket.

Helyezd a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyj kis hézagokat a csigák között, mert sütés közben tovább nőnek. A tetejét kend meg a maradék olvasztott vajjal, és ismét keleszd 20 percig. Addig melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd süsd meg a mákos tekercseket 20 perc alatt.

Ezt is szeretjük