Békebeli pozsonyi kifli mákos, diós töltelékkel: így lesz szép fényes és omlós
A pozsonyi kifli tésztája nagyon hasonlít a bejgliére. Diós és mákos töltelékkel is csodás ünnepi desszert.

pozsonyi-kifli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fényes, omlós tésztájú, elsősorban mákkal vagy dióval töltött kiflit a legenda szerint először Pozsonyban készítették több mint kétszáz éve, és hagyományosan karácsony körül került az asztalra. Néhány trükkel a tiéd is tökéletes lesz. Sütés előtt a kifliket több helyen szurkáld meg villával, hogy a gőz távozhasson, így nem repednek meg. Arra is ügyelj, hogy a töltelék ne legyen túl száraz. 

Mákos, diós pozsonyi kifli

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg zsír
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 db tojássárga
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál cukor az élesztőbe

A diós töltelékhez

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 db citrom
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 dl víz

A mákos töltelékhez

  • 20 dkg mák
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 db narancs
  • 1 db fahéj
  • 1 dl víz
  • mazsola
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Várd meg, amíg körülbelül 10 perc alatt felfut. A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval, a cukorral, majd morzsold össze a vajjal. Öntsd hozzá az élesztőt, add hozzá a tojást, és jól dolgozd össze. Könnyen kezelhető tésztát kell kapnod. Takard le, és pihentesd egy órát a hűtőben. 

A diós töltelékhez a vizet öntsd egy lábosba, és keverd hozzá a cukrot, majd forrald fel. Egy másik edényben vegyítsd a darált diót, a zsemlemorzsát és a citrom reszelt héját, majd öntsd rá a szirupot. Keverd össze, és jól hűtsd ki. A mákos tölteléket is hasonlóan készítsd el. 

Pihentetés után a tésztát nyújtsd ki két milliméter vastagságúra, és vágd 20-24 egyenlő darabra, majd formázd őket ovális alakúra. A masszákból kanalazz minden tésztadarabra, majd hajtsd össze, és formázz kifliket. 

Rendezd a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket kend meg először a tojássárgával, és pihentesd hideg helyen 40 percig. Amikor már nem ragad, kend át a villával felvert fehérjével, és langyos helyen pihentesd. Így lesz márványos a kifli teteje. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 15 perc alatt. 
Ha még soha nem készítettél bejglit, akkor ez az összeállítás a segítségedre lehet. 

Ezt is szeretjük