Békebeli pozsonyi kifli mákos, diós töltelékkel: így lesz szép fényes és omlós

A pozsonyi kifli tésztája nagyon hasonlít a bejgliére. Diós és mákos töltelékkel is csodás ünnepi desszert.

pozsonyi-kifli
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fényes, omlós tésztájú, elsősorban mákkal vagy dióval töltött kiflit a legenda szerint először Pozsonyban készítették több mint kétszáz éve, és hagyományosan karácsony körül került az asztalra. Néhány trükkel a tiéd is tökéletes lesz. Sütés előtt a kifliket több helyen szurkáld meg villával, hogy a gőz távozhasson, így nem repednek meg. Arra is ügyelj, hogy a töltelék ne legyen túl száraz. 

Mákos, diós pozsonyi kifli

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg zsír
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 db tojássárga
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál cukor az élesztőbe

A diós töltelékhez

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 db citrom
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 dl víz

A mákos töltelékhez

  • 20 dkg mák
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 db narancs
  • 1 db fahéj
  • 1 dl víz
  • mazsola
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Várd meg, amíg körülbelül 10 perc alatt felfut. A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval, a cukorral, majd morzsold össze a vajjal. Öntsd hozzá az élesztőt, add hozzá a tojást, és jól dolgozd össze. Könnyen kezelhető tésztát kell kapnod. Takard le, és pihentesd egy órát a hűtőben. 

A diós töltelékhez a vizet öntsd egy lábosba, és keverd hozzá a cukrot, majd forrald fel. Egy másik edényben vegyítsd a darált diót, a zsemlemorzsát és a citrom reszelt héját, majd öntsd rá a szirupot. Keverd össze, és jól hűtsd ki. A mákos tölteléket is hasonlóan készítsd el. 

Pihentetés után a tésztát nyújtsd ki két milliméter vastagságúra, és vágd 20-24 egyenlő darabra, majd formázd őket ovális alakúra. A masszákból kanalazz minden tésztadarabra, majd hajtsd össze, és formázz kifliket. 

Rendezd a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket kend meg először a tojássárgával, és pihentesd hideg helyen 40 percig. Amikor már nem ragad, kend át a villával felvert fehérjével, és langyos helyen pihentesd. Így lesz márványos a kifli teteje. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 15 perc alatt. 
Ha még soha nem készítettél bejglit, akkor ez az összeállítás a segítségedre lehet. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük