7 isteni, hagyományos étel itthonról
Képeken a magyarok kedvencei
7 különböző tájegység jellegzetes, országszerte ismert fogásait mutatjuk be.

Dia

	Palócleves	Ahogy egy jó ebéd is, ez a lista is egy levessel kezdődik - és egy kis trükkel, hiszen a palócleves nem a palócok találmánya, hanem Gundel Jánosé, aki ezzel kívánt tisztelegni Mikszáth Kálmán előtt. A dolog annyira jól sikerült, hogy ma már az országban mindenhol ismerik ezt az isteni, húsos-zöldbabos, magyaros levest.

Palócleves

Ahogy egy jó ebéd is, ez a lista is egy levessel kezdődik - és egy kis trükkel, hiszen a palócleves nem a palócok találmánya, hanem Gundel Jánosé, aki ezzel kívánt tisztelegni Mikszáth Kálmán előtt. A dolog annyira jól sikerült, hogy ma már az országban mindenhol ismerik ezt az isteni, húsos-zöldbabos, magyaros levest.

Dia

	Bajai halászlé	A belevaló gyufatésztáról és jellegzetes illatáról messziről felismerhető hagyományos bajai halászlé igazi Duna-menti étel, a legjobb, ha a folyóból frissen fogott halból készíted, és nem bonyolítod túl, csak azt a pár alapvető hozzávalót teszed bele, amit szükséges.

Bajai halászlé

A belevaló gyufatésztáról és jellegzetes illatáról messziről felismerhető hagyományos bajai halászlé igazi Duna-menti étel, a legjobb, ha a folyóból frissen fogott halból készíted, és nem bonyolítod túl, csak azt a pár alapvető hozzávalót teszed bele, amit szükséges.

Dia

	Szegedi pörkölt	A pörköltek úgy általában a magyar vagy a magyaros konyha szerves részei, de káposztával talán csak a szegediek készítik ezt az ételt. A székelykáposztára erősen hajazó, ám attól azért mégis eltérő fogást mindenképp érdemes kipróbálnod, ha még nem tetted, ha pedig már volt hozzá szerencséd, akkor készítsd el ismét!

Szegedi pörkölt

A pörköltek úgy általában a magyar vagy a magyaros konyha szerves részei, de káposztával talán csak a szegediek készítik ezt az ételt. A székelykáposztára erősen hajazó, ám attól azért mégis eltérő fogást mindenképp érdemes kipróbálnod, ha még nem tetted, ha pedig már volt hozzá szerencséd, akkor készítsd el ismét!

Dia

	Bácskai rizses hús	Az Alföld déli részén nagyon szerethetik a hagymás-paprikás ételeket, hiszen gyakorlatilag mindenféle húst készíthetsz bácskai módra, és a receptben ez a két alapanyag biztosan szerepelni fog. Ezek közül talán a legismertebb a menzák nagy kedvence, a bácskai rizses hús, hogy ne csak rossz emlékeid legyenek róla, készítsd el magadnak, és rájössz, ez egy nagyszerű egytálétel!

Bácskai rizses hús

Az Alföld déli részén nagyon szerethetik a hagymás-paprikás ételeket, hiszen gyakorlatilag mindenféle húst készíthetsz bácskai módra, és a receptben ez a két alapanyag biztosan szerepelni fog. Ezek közül talán a legismertebb a menzák nagy kedvence, a bácskai rizses hús, hogy ne csak rossz emlékeid legyenek róla, készítsd el magadnak, és rájössz, ez egy nagyszerű egytálétel!

Dia

	Bakonyi gombás szósz	A bakonyi módra készített fogások is népszerűek országszerte, ez a gombás, paprikás, habart mártás gyakorlatilag mindenhez jól passzol, és az íze mennyei. Készítsd fűszeres pirított húshoz, tálalj mellé tésztát, és mindenki elégedetten sóhajtozik majd az ebéd után.

Bakonyi gombás szósz

A bakonyi módra készített fogások is népszerűek országszerte, ez a gombás, paprikás, habart mártás gyakorlatilag mindenhez jól passzol, és az íze mennyei. Készítsd fűszeres pirított húshoz, tálalj mellé tésztát, és mindenki elégedetten sóhajtozik majd az ebéd után.

Dia

	Óvári szelet	Ez a fogás a feltétről kapta a nevét, a 19. század óta Mosonmagyaróváron gyártott, jellegzetes ízű sajtot nem lehet nem szeretni, a vele készült sült pedig minden nagyobb lakoma kötelező kelléke, ráadásul nem is bonyolult elkészíteni.

Óvári szelet

Ez a fogás a feltétről kapta a nevét, a 19. század óta Mosonmagyaróváron gyártott, jellegzetes ízű sajtot nem lehet nem szeretni, a vele készült sült pedig minden nagyobb lakoma kötelező kelléke, ráadásul nem is bonyolult elkészíteni.

Dia

	Somlói galuska	Zárásként pedig jöjjön egy desszert, mégpedig az, amire valószínűleg mindenki elsőre gondol, ha magyar desszertekről van szó. Igen, ez nem más, mint a piskótatésztából készült, csokiöntettel nyakon öntött somlói galuska, amit szintén a Gundel étteremnek, egészen pontosan Gollerits Károlynak és Szőcs József Bélának köszönhetünk, aki egyenesen a Somló hegy lábától érkezett a Gundelbe.

Somlói galuska

Zárásként pedig jöjjön egy desszert, mégpedig az, amire valószínűleg mindenki elsőre gondol, ha magyar desszertekről van szó. Igen, ez nem más, mint a piskótatésztából készült, csokiöntettel nyakon öntött somlói galuska, amit szintén a Gundel étteremnek, egészen pontosan Gollerits Károlynak és Szőcs József Bélának köszönhetünk, aki egyenesen a Somló hegy lábától érkezett a Gundelbe.

Blog.hu ajánló
Szerző: Kancsár Péter
Fotó: