Puha, házi magos pogácsa - Ezt nem kell keleszteni és hajtogatni
A magos pogácsa tésztája puha és omlós, sőt még másnap is ilyen marad.

magos-pogacsa
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tipikus vendégváró falatokat egyáltalán nem macera összedobni. Ha sós sütire vágysz, de nincs kedved vagy időd a bonyolultabb pogácsához, készítsd el a sajtos tésztájú, magos változatot. 

Ha nem szeretnél a szaggatással bíbelődni, akár csíkokra vagy kockákra is felvághatod. Érdemes a vajat és az élesztőt már a sütés előtti este kivenni a hűtőből. Így könnyebben és gyorsabban összeállítod a tésztát. 

Magos pogácsa

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 20 dkg trappista sajt
  • 15 dkg tejföl
  • 5 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál cukor
  • szezámmag
  • tökmag

Elkészítés ideje: 1 óra

Elkészítés menete

Az élesztőt morzsold a tejfölbe, szórd rá a cukrot, és várd meg, amíg felfut. Hagyd állni 10-15 percig, amíg jól megemelkedik, és habos lesz. Morzsold össze a vajat a liszttel, tedd hozzá a felfutott élesztőt, majd gyúrd hozzá az egyik tojást és tíz deka reszelt sajtot. Ízlés szerint sózd meg. 

Az összeállított tésztát nem kell pihentetni. Rakd rögtön belisztezett deszkára, nyújtsd ki körülbelül két-három centi vastagra, és szúrd ki tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval. A másik tojást verd fel, és kend rá a pogácsára. Szórd meg a különféle magokkal és a maradék sajttal. Előmelegített sütőben süsd 180 fokon 20-25 perc alatt aranybarnára.

Ezt is szeretjük