Sűrű babragu fűszerekkel és paradicsommal: konzervbabból könnyen elkészül
Ez a sűrű paradicsomos babragu macedón recept alapján készül.

Nehéz egyértelműen megállapítani, hogy a macedónok kedvelt babos étele, a Tavce Gravce ragu-e vagy inkább főzelék. Az étel neve szó szerinti fordításban sült babot jelent, és egy direkt erre a célra használt edényben készítik. A lelke a gazdag fűszerezés, amely teljesen átjárja a babszemeket.
Macedón paradicsomos babragu
Hozzávalók
- 40 dkg fehérbabkonzerv
- 7 dkg sűrített paradicsom
- 3 babérlevél
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 0,5-1 kávéskanál őrölt csípős paprika
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés:
Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, és párold rajta üvegesre a hagymát. Amikor már puha, keverd bele a zúzott fokhagymát, a kurkumát és az őrölt köményt. Kevergesd egy-két percig, amíg felszáll az illata, majd húzd le a tűzről, és add hozzá a füstölt paprikát, a csípős paprikát és a sűrített paradicsomot. A babkonzervet csepegtesd le, forgasd a fűszeres keverékhez, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózd, borsozd, tedd bele a babérlevelet, és lefedve gyöngyöztesd kis lángon nagyjából fél órát. Ha szükséges, időnként pótold alatta a folyadékot.
Kolbászos bableves házi csipetkével: igazi melengető leves
A kolbászos bableves rántás nélkül készül, finom, kiadós étel, ami után nincs szükség második fogásra.
ElolvasomKép: Sergio Amiti / Getty Images

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!

- chili
- egytálétel
Egyserpenyős csirkeragu zöldségekkel: akkor jó, ha kicsit csípős

- vöröslencse
- kurkuma
Laktató és melengető fűszeres vöröslencse-leves - Megáll benne a kanál

- húsmentes
- zöldségfasírt