Minden, amit a macaronról tudnod érdemes

Vidám képek és recept

Az édes kis szendvicseket sokan imádják, nem is ok nélkül!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A macaron a legjobb dolog, ami a tojásfehérjével történhet, por- és kristálycukor társaságában finoman megsütve az egyik legfinomabb desszertet alkotják. A  sikertörténet nem most kezdődött, több száz éve indult hódító útjára ez a finomság, hogy pontosan mikor, arról a gasztrotörténészek még vitatkoznak kicsit, mi inkább koncentráljunk a lényegre: nemsokára itt a nagy Macaron Nap!

Bár története jóval régebbre nyúlik vissza, mai, "fedeles" változatát csak a 20. század elején nyerte el, ezt Pierre Desfontaines-nek köszönhetjük. A történelem során előfordult az is, hogy a kis színes édességek életet mentettek: Medici Katalin unokája macaront fogyasztva menekült az éhezésből.

Mint a legtöbb édességnek, a macaronnak is jól áll a csokoládé, tedd akár a fedőlapokba, akár tölteléknek, vagy mindkettőbe, a végeredmény így is, úgy is zseniális lesz.

A tavasz beköszöntével az eperrajongók ideje is lassacskán eljön, az édesség mellé kifejezetten jólesik egy kis finom gyümölcs, de ha a masszát ízesíted vele, az is jó megoldás lehet.

Elő az ételfestékkel! A közelgő húsvét idején a tojásfestés mellé új elemként beemelheted a macaron-színezést, ami legalább annyira pepecselős munka, de a végeredmény sokkal ízletesebb.

Gyerekzsúrra vagy vicces kedvű felnőttek közé remek megoldás lehet, ha nemes egyszerűséggel pálcikára szúrod a már kész macaronokat, az biztos, hogy feltűnő lesz.

Bármely hagyományos ünnepet feldobhatsz a kis szendvicsekkel, karácsonykor is bátran készíts a klasszikus fogások mellett vagy helyett macaront, senki sem fog panaszkodni, erre mérget vehetsz!

A málna nemcsak a fagyisnál mutat jól, hanem a macaron "tésztájába" keverve is igazán látványos desszertet eredményez, nézd csak!

Ha Tim Burton hívott meg magához egy összejövetelre, ne félj a kissé groteszk színek használatától sem, látványnak kicsit talán fura lesz a lila édesség, de az ízére nem lehet panasz.

Macaron

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 6 dkg kristálycukor
  • 18,5 dkg porcukor
  • 10 dkg finomra darált mandula

Elkészítés ideje:

Két óra.

Elkészítés menete:

A tojásokat válaszd szét, majd kézi habverővel kezdd el felverni a fehérjét, ha már egy kicsit habos, add hozzá a kristálycukrot, és azzal verd nem kemény, inkább folyós habbá. Ha ezzel megvagy, tedd a mandulát egy másik edénybe, szitáld rá a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal keverd a fehérjés-cukros habba. Végy elő egy tepsit, tegyél rá sütőpapírt, majd a keverékből egy keveset tölts habzsákba, és nyomj belőle a papírra.

Ha szétfolyik, akkor még sűrítsd egy kicsit a krémet, ha már meg tud állni, de nem túl kemény, akkor jó. Ha elérte ezt az állapotot, akkor nyomj az adagolóval kis korongokat a sütőpapírra, majd hagyd egy órát állni őket szobahőmérsékleten, hogy egy kicsit megkeményedjenek. Miután ez letelt, 140 fokra előmelegített sütőben süsd meg őket, nagyjából tíz perc elég nekik. Azt, hogy mivel töltöd meg, rád bízzuk, millióféle töltelék passzol hozzá, a legegyszerűbb csokistól a létező legbonyolultabb darabokig. Ha megvan a töltelék, nincs más dolgod, mint az elkészült korongok felét megkenni vele, a másik felét pedig a megkentek tetejébe nyomni, és már készen is vannak a kis édes szendvicseid.

Variálható kedvencek

Van egy másik, töretlen népszerűségnek örvendő, végtelen változatban készíthető édesség, ami a legtöbb sütemény alapja is egyben, ez pedig nem más, mint a piskóta, ehhez is adunk néhány ötletet.

A tökéletes piskóta titkai

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük