Ne dobd ki a megszáradt péksütit: finom levesbetéteket készíthetsz belőle
Ne landoljon a kukában a szikkadt kenyér vagy más péksüti! Többféle ínyenc levesbetét alapja lehet, ráadásul ezeket könnyen elkészítheted.


- 5 dolog, ami idő előtt lassítja a kollagéntermelést: elősegítik a korai ráncokat és a petyhüdtséget »
- Ennél nőiesebb stílust el sem tudunk képzelni, és alapdarabokból összedobható: a francia sikk örök »
- Ezt a tornát ne hagyd ki, ha ülőmunkát végzel: fontos izmokat dolgoztatnak meg a pilates-gyakorlatok »
- A Dallas Pamelája a plasztikai beavatkozásai után: a 71 éves Victoria Principal friss fotókon
- Kvíz: mennyire ismered Európa városait? Teszteld földrajzi tudásodat!
- Ő a 18 éves Gáspár Virág párja: bombázóvá fogyott Krisztián mellett
- 10 kérdéses törikvíz az ötödikes tananyagból: tudod, mikor kötötték a vérszerződést?
- 4 szuperegészséges húsféle, ami sokkal jobb a csirkemellnél: kevesen fogyasztják, pedig változatosan elkészíthetők
Biztosan veled is előfordul időnként, hogy túl sok kenyeret, kiflit vagy zsemlét vásárolsz, ami aztán egy-két naposan már nem kell senkinek. Ne dobd ki a péksütiket, hisz ötletesen újrahasznosíthatod. Kiválóak például különféle levesbetéteknek: a zsemlegombóc mellett ropogós, sima, sajtos vagy fűszeres kenyérkockákat, vagyis krutont is készíthetsz belőlük. Különösen a krémlevesket dobják fel, és légmentesen lezárva egy-két hétig is elállnak.
Levesbetétek száraz péksütiből
Hozzávalók:
Fűszeres kruton
- 40 dkg péksütemény
- 3 evőkanál aprított zöldfűszer
- 1 dl olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés:
A legegyszerűbb, ha a száraz péksütiket felvágod kisebb, körülbelül 1 x 1 centis kockákra, terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 170 fokon ropogósra 15-20 perc alatt. Közben érdemes forgatni a kockákat, hogy egyformán piruljanak.
A fűszeres kenyérkockát sem bonyolultabb elkészíteni. Hevíts kevés olajat egy serpenyőben, és rakd bele a kis kockára vágott kenyeret. Fűszerezd sóval, borssal, szórd meg zöldfűszerekkel, és többször megkeverve, körülbelül 10 perc alatt süsd barnára.
Még izgalmasabb lesz a pirított kenyérkocka, ha sajtot is reszelsz rá, mielőtt levennéd a tűzről, vagy kivennéd a sütőből. Ebben az esetben érdemes nagyobb darabokban hagyni a péksütiket.
Az immunrendszert erősítő fokhagymakrémlevesbe is illik a házi készítésű kruton.
Még több recept