Ne dobd ki a megszáradt péksütit: finom levesbetéteket készíthetsz belőle

Ne landoljon a kukában a szikkadt kenyér vagy más péksüti! Többféle ínyenc levesbetét alapja lehet, ráadásul ezeket könnyen elkészítheted.

Levesbetétek száraz péksütiből
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Biztosan veled is előfordul időnként, hogy túl sok kenyeret, kiflit vagy zsemlét vásárolsz, ami aztán egy-két naposan már nem kell senkinek. Ne dobd ki a péksütiket, hisz ötletesen újrahasznosíthatod. Kiválóak például különféle levesbetéteknek: a zsemlegombóc mellett ropogós, sima, sajtos vagy fűszeres kenyérkockákat, vagyis krutont is készíthetsz belőlük. Különösen a krémlevesket dobják fel, és légmentesen lezárva egy-két hétig is elállnak. 

Levesbetétek száraz péksütiből

Hozzávalók

Fűszeres kruton

  • 40 dkg péksütemény
  • 3 evőkanál aprított zöldfűszer
  • 1 dl olívaolaj
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A legegyszerűbb, ha a száraz péksütiket felvágod kisebb, körülbelül 1 x 1 centis kockákra, terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 170 fokon ropogósra 15-20 perc alatt. Közben érdemes forgatni a kockákat, hogy egyformán piruljanak. 

A fűszeres kenyérkockát sem bonyolultabb elkészíteni. Hevíts kevés olajat egy serpenyőben, és rakd bele a kis kockára vágott kenyeret. Fűszerezd sóval, borssal, szórd meg zöldfűszerekkel, és többször megkeverve, körülbelül 10 perc alatt süsd barnára. 

Még izgalmasabb lesz a pirított kenyérkocka, ha sajtot is reszelsz rá, mielőtt levennéd a tűzről, vagy kivennéd a sütőből. Ebben az esetben érdemes nagyobb darabokban hagyni a péksütiket.  
Az immunrendszert erősítő fokhagymakrémlevesbe is illik a házi készítésű kruton. 

Ezt is szeretjük