Ne dobd ki a megszáradt péksütit: finom levesbetéteket készíthetsz belőle
Ne landoljon a kukában a szikkadt kenyér vagy más péksüti! Többféle ínyenc levesbetét alapja lehet, ráadásul ezeket könnyen elkészítheted.
![Levesbetétek száraz péksütiből](https://kep.index.hu/1/0/3136/31365/313650/31365015_6a4abb0f631479161aec6c531363f197_wm.jpg)
Biztosan veled is előfordul időnként, hogy túl sok kenyeret, kiflit vagy zsemlét vásárolsz, ami aztán egy-két naposan már nem kell senkinek. Ne dobd ki a péksütiket, hisz ötletesen újrahasznosíthatod. Kiválóak például különféle levesbetéteknek: a zsemlegombóc mellett ropogós, sima, sajtos vagy fűszeres kenyérkockákat, vagyis krutont is készíthetsz belőlük. Különösen a krémlevesket dobják fel, és légmentesen lezárva egy-két hétig is elállnak.
Levesbetétek száraz péksütiből
Hozzávalók
Fűszeres kruton
- 40 dkg péksütemény
- 3 evőkanál aprított zöldfűszer
- 1 dl olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés:
A legegyszerűbb, ha a száraz péksütiket felvágod kisebb, körülbelül 1 x 1 centis kockákra, terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 170 fokon ropogósra 15-20 perc alatt. Közben érdemes forgatni a kockákat, hogy egyformán piruljanak.
A fűszeres kenyérkockát sem bonyolultabb elkészíteni. Hevíts kevés olajat egy serpenyőben, és rakd bele a kis kockára vágott kenyeret. Fűszerezd sóval, borssal, szórd meg zöldfűszerekkel, és többször megkeverve, körülbelül 10 perc alatt süsd barnára.
Még izgalmasabb lesz a pirított kenyérkocka, ha sajtot is reszelsz rá, mielőtt levennéd a tűzről, vagy kivennéd a sütőből. Ebben az esetben érdemes nagyobb darabokban hagyni a péksütiket.
Az immunrendszert erősítő fokhagymakrémlevesbe is illik a házi készítésű kruton.
Még több recept