Tejfölös pogácsa foszlós kelt tésztából: így lesz szép, leveles

Ha ezzel a módszerrel készíted a tejfölös pogácsát, biztos, hogy nemcsak finom, hanem szép is lesz.

Leveles tejfölös pogácsa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A foszlós, puha tejfölös pogácsa kelt tésztából készül, ám ezt a változatot nem kell a hajtogatások között pihentetni, így hamarabb elkészülhetsz vele. Ha még időtakarékosabb szeretnél lenni, gyúrd be előző este, és lassan hagyd megkelni a hűtőben egy éjszaka alatt. Ha ez utóbbi módszert választod, másnap időben vedd ki a hűtőből, és hagyd, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen, mielőtt elkezdesz tovább dolgozni vele.

Leveles tejfölös pogácsa

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg tejföl
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 0.5 dl tej
  • olaj a kenéshez
  • 1 tojás a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, egy evőkanál lisztet, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Közben a maradék lisztet szitáld át, sózd meg, és morzsold el a felkockázott, puha vajjal. Add hozzá a langyos tejfölt, a reszelt sajtot, a tojásokat, végül az élesztős tejet, és jól dolgozd ki. Helyezd egy olajjal vékonyan kikent tálba, a tetejét is kend meg olajjal, és letakarva pihentesd szobahőmérsékleten egy órát, vagy hűtőben egy éjszakát.

A pihentetési idő leteltével lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát egy centi vastagra. Lisztezd meg a tetejét is, hajtsd be az alját felülre, a tetejét alulra, és a két végét is egymásra. Pihentetés nélkül nyújtsd ki, most kétcentisre. Az így kapott lapot éles késsel vagdosd be, majd szaggasd ki pogácsaszaggatóval. Sorakoztasd fel egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, takard le, és kapcsold be a sütőt 200 fokra. Takard le a pogácsákat, hogy amíg a sütő bemelegszik, legyen idejük másodszor is kelni, majd amikor a sütő elérte a megfelelő hőmérsékletet, kend meg a tetejüket felvert tojással, és told a sütőbe 25 percre.

 

Puha, 6 tojásos fahéjas piskóta: tortának és roládnak is tökéletes

A légies, puha piskóta könnyen összedobható, a masszát kuglófformába, tortaformába és sima tepsibe simítva is készre sütheted.

Elolvasom

Kép: Getty Images

Ezt is szeretjük