Sűrű, újévi lencseleves füstölt hússal: akár előre is elkészítheted

A hosszúra nyúlt szilveszteri éjszaka után jólesik a füstölt hússal készült lencseleves, ráadásul még pénzt is hoz a babona szerint.

Lencseleves füstölt hússal
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szilveszteri babonáknak se szeri, se száma, ezek többsége ráadásul az étkezéshez kapcsolódik. Az aprószemű ételek, így a lencse is a bőséget, a pénzt jelképezi, ezért kerül gyakran az újévi asztalra. Friss, puha kenyérrel, tejföllel laktató étel. Nagy előnye, hogy előre is elkészítheted. 

Lencseleves füstölt hússal

Hozzávalók

  • 30 dkg lencse
  • 20 dkg füstölt hús
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db krumpli
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1 evőkanál liszt
  • pirospaprika
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • olaj
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A füstölt húst rakd fel főni valamivel több vízbe, mint amennyi ellepi. Dobd hozzá a babérlevelet és a vöröshagyma felét, majd főzd meg körülbelül egy-másfél óra alatt. A lencsét válogasd át, érdemes egy-két órára beáztatni, hogy gyorsabban puhuljon.
 

Egy lábosban hevíts olajat, és tedd rá a felkarikázott répát, a felkockázott krumplit, és kevergetve párold egy-két percig. Szórd meg borssal, tedd hozzá a petrezselymet, és öntsd fel a füstölt hús levével. Ha túl sós, csak a felét rakd hozzá, és adj még hozzá vizet. Főzd puhára körülbelül 30 perc alatt. Végül rántsd be, hevíts fel kevés olajat, szórd hozzá a lisztet, amikor kezd színesedni, mehet hozzá az apróra vágott maradék vöröshagyma, a zúzott fokhagyma, kicsit később a pirospaprika, majd engedd fel hideg vízzel. Önts a forrásban lévő levesbe, és rottyantsd össze. Tálaláskor még tejfölt is tehetsz hozzá. 

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük