A legfinomabb palócleves sok hússal és zöldbabbal: megáll benne a kanál

A sűrű, zöldséges palóclevesbe a zöldbab mellett sertéscomb és krumpli is kerül.

A legfinomabb palócleves receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A palócleves valójában nem hagyományos palóc étel: a legenda szerint Gundel János főzte Mikszáth Kálmánnak, aki azt kérte tőle, hogy olyan, magyaros ízvilágú levessel lepje meg, amit korábban még nem kóstolt. A finom, húsos fogás valamennyire a gulyásra emlékeztet, de könnyebb és savanykásabb annál.

A legfinomabb palócleves

Hozzávalók

  • 50 dkg sertéscomb
  • 25 dkg zöldbab
  • 15 dkg tejföl
  • 2 krumpli
  • 2 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A húst kockázd fel, szórd meg sóval és borssal, és tedd félre.

 

A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel, és olvasztott zsíron párold üvegesre. Húzd le a tűzről, keverd el a pirospaprikával, a felszeletelt paprikával és paradicsommal, majd tedd vissza a lángra, amíg a zöldségek összeesnek. Ekkor add hozzá a húst, és keverd össze. Öntsd fel vízzel, dobd bele a babérleveleket, forrald fel, majd vedd a lángot kicsire, és kezdd el főzni.

 

Közben a zöldségeket és a krumplit tisztítsd meg és szeleteld fel. A zöldbabot, ha nem fagyasztottat használsz, vágd két-három darabba. Fél óra múlva add a fővő húshoz. Ha szükséges, sózd és borsozd utána, és adj hozzá még vizet. Gyöngyöztesd további fél órát, amíg minden megpuhul.

 

Amikor már az összes hozzávaló megfőtt, a lisztből és a tejfölből készíts habarást, és ezzel sűrítsd be a levest. Ízesítsd egy evőkanál citromlével, és szórd meg aprított petrezselyemmel. Tálaláskor, aki szeretne, adhat még hozzá tejfölt.

Ha valami húsmentes, mégis laktató levesre vágysz, készítsd el a gombalevest árpával dúsítva!

Vegyes gombaleves árpával: laktató fogás hús nélkül

Sűrű, tartalmas és tele van friss zöldfűszerekkel: ha unod már a gombából készült krémleveseket, akkor adj egy esélyt ennek a változatnak!

Elolvasom

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük