Vannak, akik a hagyományosra esküsznek, míg mások inkább minden évben újítanak kicsit. A karácsonyi sütik listája évről évre bővül, hisz a régimódi finomságok mellett érdemes új, reformédességekkel is próbálkozni. Minden családban van olyan kedvenc, aminek garantált helye van az ünnepi asztalon.
Őseink a népi hiedelmeknek is nagy jelentőséget tulajdonítottak karácsonykor, ezért kerül hosszú évtizedek óta dió és mák is az asztalra valamilyen formában. Úgy tartották, hogy a dió véd a rontás ellen, a mákot pedig azért fogyasztották, mert sok pénzt reméltek tőle. Az alma, sőt az aszalt gyümölcsök is a kedvelt alapanyagok közé tartoznak hosszú ideje.
A legfinomabb karácsonyi sütik
Karácsonyra érdemes olyan édességeket sütni, amik kiadósak, és sokáig elállnak. A mézes krémes, a zserbó vagy akár a bejgli is pont ilyen. Ha időszűkében vagy, akkor is feltétlenül nézd meg az ünnepi, képes összeállítást, mert találsz gyorsan, sütés nélkül elkészíthető, mennyei receptet!

A bejgli már több mint száz éve szorosan hozzátartozik az ünnephez. Ha odafigyelsz néhány apróságra, mindenki a csodájára jár. Akkor lesz márványos, ha előbb tojássárgával, majd fehérjével kened meg. Feltétlenül szurkáld meg, és sok töltelékkel az igazi!

A karácsonyi sütikínálat régi kedvence
a békebeli zserbó, ami akkor az igazi, ha a tésztája puha, jóféle házi baracklekvárral készül, és sok dió van benne. Nagy előnye, hogy sokáig friss marad.

Ha nincs időd a klasszikus zserbóra, készítsd el az
ünnepi süti gyors, mennyei golyóváltozatát. Az íze nagyon hasonlít az eredetire. Az épp diétázó vendégeidet is meglepheted a sütés nélküli finomsággal, ha a cukros hozzávalókat cukormentessel helyettesíted.

A megunhatatlan kókuszos keksztekercs is sütés nélkül készül, és mindig villámgyorsan elfogy. Néhány karácsonyi fűszerrel vagy mézeskalács-fűszerkeverékkel felturbózva igazi ünnepi finomság.

A kókusz nem hiányozhat a
kiadós, dekoratív hólabdáról sem. A kozák sapkaként is ismert sütemény alapja pillekönnyű kakaós-vizes piskóta. A főzött krém lágy, selymes és nem émelyítő.

A franciák hagyományos karácsonyi süteménye a
piskóta alapú fatörzs, ami nálunk is egyre népszerűbb. Csokis-narancsos krémmel mennyei, de gesztenyésen, kávésan, bogyós gyümölcsökkel sem okoz csalódást. Különféle figurákkal díszítve nagyon mutatós süti.

A diótorta méltó befejezése lehet a családi ebédnek vagy vacsorának. A diós piskótalapok között gazdag ízű, könnyed kávés krém bújik meg. Ha a diót kissé megpirítod, intenzívebb lesz az íze.