Fenséges és klasszikus karácsonyi menü: az előételtől a desszertig
A karácsonyi menüt összeállítani nem egyszerű feladat, ám a klasszikus ételekkel biztosan nem fogsz mellé.

toltott-kaposzta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyi vacsorának különleges varázsa van, nem véletlen a hosszadalmas tervezés és előkészület. A legtöbb családban évről évre ugyanazok a fogások kerülnek az asztalra. Ilyenkor olyan ételek is szerepet kapnak a menüben, amiket máskor kevésbé engedünk meg magunknak.

A karácsonyi étkezéshez számos hiedelem kapcsolódik. Őseink úgy tartották, hogy a menüben mákos, diós, halas ételeknek is szerepelniük kell, mert sok pénzt jelentenek a következő esztendőre. Továbbá az alma, a fokhagyma, a káposzta szintén nélkülözhetetlen elemei az ünnepi asztalnak. Jó ötlet lehet olyan fogásokat is betervezni a menübe, amik felszívják az alkoholt, hogy nyugodt szívvel lehessen koccintani.

Klasszikus karácsonyi menü

toltott-kaposzta

Előétel: töltött káposzta

A klasszikus töltött káposzta előételként és főételként is megállja a helyét. A magyar konyha egyik nagy kedvence, és szinte minden nagyobb ünnepen megjelenik a menüben. Általában mindenki szereti, és hosszú ideig eláll, sőt minél többször melegítjük, annál finomabb lesz. Kis adagot nem érdemes belőle készíteni, így több napra is biztosan marad belőle. A tejföl nem hiányozhat róla. 

tyukhusleves-recept

Leves: Újházi-tyúkhúsleves

A magyar konyha egyik legkedveltebb fogása, ami különleges alkalmakkor, például karácsonykor is a menü része lehet.  Az Újházi-tyúkhúsleves aranysárgán, sok húsból, zamatos zöldségekből az igazi. Nagyon fontos, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozz, és lassan, gyöngyözve főzd! 

A cikk az ajánló után folytatódik

gesztenyes-pulykamell

Főétel: sültek és rántott hal 

A karácsonyi asztalra általában nem csak egy főfogás kerül. A sültek közül népszerű a liba- vagy kacsacomb,a sült pulyka vagy valamilyen göngyölt finomság. A pulykát akár egészben is megsütheted téli fűszerekkel, naranccsal, répával, de a mell is laktató. Tölteléknek pedig a gesztenyés massza vagy az aszalt szilva, esetleg a barack is remek választás. A hús mellé rakhatsz zöldségeket, vagy kínáld a sültet majonézes krumplisalátával! A rántott halugyancsak kedvelt ünnepi étel. A bundát érdemes megbolondítani, kipróbálhatod parmezánnal, kukoricapehellyel vagy dióval.       

zserbo-recept


Desszert: bejgli és zserbó

A diós édességek az ünnepi asztal nagy kedvencei. Régen úgy tartották, hogy a dió kiváló a rontások ellen. Sárgabaracklekvárral, csokival a békebeli zserbóban tökéletes. A süti nagy előnye, hogy napokkal korábban is elkészítheted, és sokáig puha marad. A bejgli is készülhet dióval, mákkal és akár gesztenyével, szilvával is. Már a 19. század második felében is gyakran készítették karácsonyra. Akkor az igaz, ha a töltelék jó vastag.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük