Lazacfilé krémes, spenótos, tejszínes leveles tésztában: különleges ünnepi főétel
A spenótos, tejszínes, parmezános krémen sült, lazacos batyu tökéletes ünnepi főétel.
Az angoloknál a hagyományos, klasszikus karácsonyi menü elengedhetetlen gyöngyszeme a különlegesen finom Wellington-bélszín, melynek hosszadalmas elkészítése még a rutinos háziasszonyokat is megizzaszthatja: a marha legnemesebb húsából készült étel fűszeres gombapéppel, omlós tésztába tekerve sül aranyszínűre a sütőben. Könnyebb és jóval gyorsabban elkészíthető változata a lazacból készült Wellington, melyből a gomba ugyan kimarad, de a tejszínes, spenótos, parmezános mártáshoz már sok is lenne. Nálunk nem telhet el ünnep e különleges ízvilágú, fejedelmi főétel nélkül.
Lazacfilé leveles tésztában
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg bőr nélküli lazacszelet
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg friss vagy fagyasztott spenót
- 1 doboz tejszín
- 35 dkg parmezán sajt
- 1 csomag leveles tészta
- 1 darab tojás
- csipet só
- csipet bors
- csipet cukor
- csipet szerecsendió
Elkészítés:
Vágj négy egyforma szeletet a lazacfiléből, picit sózd és borsozd, de nem kell belőle túl sok, hogy érvényesüljön a gyönyörű, rózsaszín húsú hal jellegzetes íze. Egy serpenyőbe önts egy kis olívaolajat, majd a lazacszeleteket egyik és másik oldalukra átfordítva, 3-3 percig süsd. Miután kivetted a szeleteket a serpenyőből, tegyél egy szelet vajat hozzá - ha nincs, adj hozzá egy kis olajat. A felaprított vagy lereszelt fokhagymát tedd a felolvasztott vajra a felhevített serpenyőbe, majd mehet bele a spenót. Nagyjából öt perc kell neki, hogy összeessen. Ha nem szereted a spenót jellegzetes, enyhén kesernyés ízét, egy csipet cukorral is ízesítheted a pépet. Keverd bele a reszelt parmezánt, forgasd át, majd a végén öntsd bele a tejszínt, és egy csipet szerecsendióval ízesítsd. Vigyázz, hogy a pép ne legyen túl folyós a végén, mivel kicsoroghat a tésztából, miután beletöltötted.
A leveles tésztát vedd ki a hűtőből, nyújtsd ki, ennek a közepére kanalazd a tejszínes-spenótos krémet, és kend el egyenletesen. Ügyelj arra, hogy a tészta szélén már ne legyen a pépből, nehogy feláztassa a tésztát. Miután elsimítottad a spenótpépet, egymás mellé tedd rá a lazacszeleteket. Ha nagyobb szeletekkel dolgozol, akkor első körben csak két szelet fér rá kényelmesen, ilyenkor célszerű még egy leveles tésztát kinyújtani, megkenni, és még egy batyut készíteni. A tészta mind a négy oldalát hajtsd rá a halra, majd jól tapaszd össze az oldalait, hogy ne legyenek apró rések közötte. A lazacos tésztabatyut tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend meg a tetejét egy felvert tojással, majd szurkáld meg picit villával a felületét, hogy a felgyülemlett gőz szépen távozzon, és ne repedjen meg a batyu. 190 fokos, előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt aranybarnára sül.
Anyámtól a modellekig - Mit tudtam meg a nőkről életem első 50 évében?
Kajdi Csaba influenszer, saját élményeiből és tapasztalataiból kiindulva osztja meg gondolatait a női szerepek alakulásáról, az anyai minták hatásáról és arról, hogy hogyan határoznak meg minket. A Femina Klub januári előadásán körbejárjuk, hogyan befolyásolják a női szépségideálok és elvárások a nők önképét és döntéseit. Milyen női minták segítik vagy éppen gátolják az önmegvalósítást?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. február 19. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció