Régimódi krumplis csusza házi tésztából: kolbászzsíron sütve az igazi

Házi tésztából készítve, kolbászzsíron kisütve fejedelmi ebéd lehet a krumplis csusza.

Krumplis csusza kolbászzsíron
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A krumplis csusza az az étel, amit ha van időd, mindenképpen házi tésztából készíts, mert összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a bolti változat. Tálald sült kolbásszal, aminek a zsírját is használd fel.

Krumplis csusza kolbászzsíron

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 dkg liszt
  • 4 krumpli
  • 4 tojás
  • 4 debreceni kolbász
  • 1 hagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

Mivel a tésztát többször kell pihentetni, ennek összeállításával kezd. Ehhez a lisztet szitáld egy tálba, és adj hozzá két csipet sót. A közepébe az ujjaiddal vájj mélyedést, üsd bele a tojásokat, és dolgozd össze a liszttel. Általában nem kell hozzá víz, de ha szükségét érzed, egy-két evőkanállal tehetsz bele, hogy könnyebben összeálljon. A simára gyúrt tésztából formálj gombócot, csavard fóliába, és pihentesd a hűtőben fél órát.

Amíg a tészta pihen, a krumplit hámozd meg, kockázd fel, és sós vízben főzd ki nagyjából húsz perc alatt. Ha kész, szűrd le és törd össze.

A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki gyufaszál-vékonyságúra. Egy tiszta konyharuhán hagyd szikkadni további fél órát. Akkor jó, ha a felszíne már nem ragad.

A kolbászt kevés olajon, serpenyőben süsd ropogósra. Ha kész, tartsd melegen. A visszamaradt zsiradékon párold üvegesre az apróra vágott hagymát. Amikor már puha, forgasd bele a pirospaprikát és az összetört krumplit, és tartsd melegen.

A megszikkadt tésztát kockázd fel, és lobogva forró, sós vízben főzd ki. Nem kell olyan hosszú idő neki, mint a száraztésztának, ha feljött a víz felszínére, egy-két perc múlva készen van. Ekkor szűrd le, és keverd el a hagymás krumplival. Tálald sült kolbásszal.

Sült kolbász az alapja az angol Yorkshire-puddingnak is, ami megtévesztő neve ellenére nem édesség, hanem sós reggeli.

Laktató brit fogás pár perc munkával: a fűszeres kolbászt tészta öleli körül

A Yorkshire pudding tésztája sül a fűszeres kolbász köré, amellett, hogy nagyon laktató, isteni finom is.

Elolvasom

Tényleg a mesterséges intelligencia irányít mindent 20 év múlva?

Ha kíváncsi vagy, hogyan formálja át a mesterséges intelligencia az életünket mindezt könnyed, szórakoztató és közérthető módon megközelítve, akkor gyere el előadásunkra, ahol Szily Nóra vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz. Az előadás során kiderül, milyen szerepe van a mesterséges intelligenciának a mindennapjainkban, és hogyan alakíthatja a jövőnket. Gyere el, és tudd meg, mit hoz a jövő!

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük