Így készül a hagyományos, házi gyúrt tészta: mákkal, túróval, krumplival tálalva is mennyei
Sokkal finomabbak a tésztás ételek, ha hagyományos, házi gyúrt tésztát használsz alapanyagnak.

gyurt teszta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hagyományos, házi gyúrt tészta elkészítése nem ördöngösség: személyenként tíz deka liszt és egy tojás mellett nem kell hozzá más, mint egy kis víz, hogy a tészta összeálljon. Gyúrás után pihentesd egy kicsit, majd nyújtsd tetszőleges vastagságúra. Mindenféle tésztás étel sokkal finomabb lesz így, mintha bolti terméket használtál volna hozzá.

Házi gyúrt tészta

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 2 csipet
  • néhány csepp víz
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy deszkára. A közepére a kezeddel készíts mélyedést, ebbe üsd a tojásokat, és fokozatosan keverd el őket a liszttel. Sózd meg, és gyúrj belőle sima tésztát. Ha nehezen áll össze, néhány csepp vizet adhatsz hozzá. Pihentesd a hűtőben fél órát, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki egész vékonyra. Ha van tésztanyújtó géped, azt használd hozzá, de sodrófával is működik. Könnyebben kezelhető lesz, ha több cipóra osztod, és ezeket egyenként nyújtod ki. A kinyújtott lapokat helyezd asztalterítőre vagy tiszta konyharuhára, és így szikkaszd nagyjából fél órát. Amikor tapintásra már nem ragad, de még nem száraz, szeleteld a kívánt alakúra. Bő, sós vízben főzd ki. A friss tészta főzési ideje rövidebb, mint a száraztésztáé: nagyjából öt perc. Amikor kész, szűrd le, öblítsd át folyó víz alatt. Egy lábosban hevíts egy kevés olajat, ezen forgasd át a tésztát, és tálald tetszőleges feltéttel.

Ha az egyszerű gyúrt tészta készítése már jól megy, állj neki a házi nudli összeállításának is!

Ezt is szeretjük