Könnyű, tejszínes rakott tészták zöldséggel
Nem csak hússal rakhatod meg a tésztát. Ha vega vagy, akkor biztos örülsz az új recepteknek, ha pedig húsevő, akkor a változatosságnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tészta gyorsan elkészíthető, így aztán tökéletes hétköznapi vacsora. Ha nem elégszel meg az egyszerű változatokkal, akkor rakd meg, és pirítsd szép pirosra.

Hogy ne legyen száraz, gazdagítsd tejszínnel! Ha nem a húsevők táborát erősíted, akkor is jó a rakott változat, hiszen igazán sokféleképpen elkészítheted.

Zöldbabos rakott tészta

Hozzávalók:

  • 50 dkg makaróni
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg ceruzabab
  • 12 metélőhagyma
  • 15 dkg reszelt sajt
  • reszelt parmezán
  • olívaolaj
  • 3 dl tejszín
  • 15 dkg sajt

A tésztát főzd meg sós vízben, majd csepegtesd le. Egy nagy serpenyőben melegíts olajat, tedd bele a felkockázott hagymát és az átnyomott fokhagymát.

Add hozzá a kisebb darabokra vágott babot, és párold két-három percig. Vedd le a lángról, és keverd bele a felkarikázott metélőhagymát. A tejszínt keverd össze a lereszelt sajttal, majd ezt forgasd össze a sonkás babbal. Keverd össze a tésztával, majd tedd egy kivajazott jénai tálba, és előmelegített sütőben süsd 20 percig.

Kelbimbós rakott tészta

Hozzávalók:

  • 50 dkg fodros kockatészta
  • 1 doboz csiperke
  • fél kg kelbimbó
  • 5 dl főzőtejszín
  • 20 dkg sajt
  • bors
  • vaj

A tésztát főzd ki. A kelbimbót tisztítsd meg, majd forrásban lévő vízben főzd pár percet, szűrd le, majd szeleteld fel. Vajon futtasd át, majd keverd össze a tejszínnel. Rétegezz kivajazott jénaiba egy sor tésztát, egy sor zöldséget, majd megint egy sor tésztát és egy sor zöldséget. Mindegyik közé szórj sajtot. Előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd össze.

Hagymás-sajtos rakott penne

Hozzávalók:

  • 25 dkg penne
  • 4 nagyobb hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • egy csomag újhagyma
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 pohár tejföl
  • 2 dl főzőtejszín
  • bors
  • kevés olaj

A hagymát vágd félbe, majd karikázd fel. A fokhagymát vágd egészen apró darabokra, az újhagymát pedig karikázd fel a zöldjével együtt.  Kevés olajban párold meg a hagymákat, de nem szabad megpirulniuk. A sajtot reszeld le, tegyél félre egy kicsit, ami majd a tetejére jön. A többit keverd össze a tejföllel, a főzőtejszínnel, a sóval és a borssal. A nem túl puhára főzött pennét keverd el a tejfölös keverékkel és a hagymákkal, majd tedd egy kiolajozott tűzálló tálba. Szórd meg a tetejét sajttal, és forró sütőben süsd aranybarnára.

Cukkinis rakott tészta

Hozzávalók:

  • 2 csokor zöld spárga
  • 2 kis cukkini
  • 1 konzerv kukorica
  • 25 dkg rövid csőtészta
  • 30 dkg sajt, lehetőleg háromféle
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl főzőtejszín

A tésztát főzd meg sós vízben. A spárgát mosd meg, vágd le az alsó, fás részét, a többit vágd három-négy centis darabokra. A cukkinit mosd meg, majd kockázd fel úgy, hogy ne legyenek sokkal nagyobbak a kockák, mint a spárgadarabok. Olvassz egy kis vajat egy nagy serpenyőben, majd a zöldségeket és a lecsöpögtetett kukoricát párold 5 percig.
A sajtokat reszeld le. A tésztából önts egy kivajazott tálba, majd tegyél rá a zöldségekből, önts rá egy kis vízzel lazított főzőtejszínt, sózd meg, majd szórj rá sajtot. Folytasd a rétegezést úgy, hogy a sajt kerüljön a legtetejére. Előmelegített sütőben, közepes lángon süsd 20-25 percig.

Ezt is szeretjük