Puha, kelt mákos süti, ahogy már a nagyi is készítette
A kelt mákos süti igazi régimódi, házias édesség, ami tekercselve még étvágygerjesztőbb.
A kelt tésztának mindig érdemes nekiállni, hisz finom és nagyon kiadós is. Ezekkel az arányokkal biztosra mehetsz. A jól kidolgozott és megkelt tészta könnyed, a mákos töltelék kellemesen édes. Ügyelj az élesztő minőségére, azon is sok múlik.
Kelt mákos süti receptje
Hozzávalók 50 darabhoz
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 3 evőkanál tejföl
- 2 db tojás
- 1.5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csipet só
A tetejére
- 1 db tojás
A töltelékhez
- 25 dkg mák
- 20 dkg cukor
- 1 dl víz
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, dobd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percig, amíg felfut, tehát habos lesz, és megemelkedik. A lisztet vegyítsd a sóval, morzsold össze a vajjal, add hozzá a tojást, az élesztős tejet és a tejfölt. A tésztát gyúrd össze, és letakarva keleszd 40 percig.
Közben a töltelékhez a cukrot és a vizet forrald fel, majd öntsd a mákra, és keverd össze. Pihentetés után nyújtsd ki a tésztát fél centisre lisztezett felületen, és vágj egyforma nagyságú téglalapokat. Rakj mindegyik közepébe a mákos töltelékből, és tekercseld össze. Rendezd a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a felvert tojással, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 15-20 perc alatt. Még forrón szórd meg porcukorral.
A mákot sokféleképpen felhasználhatod. Feldobhatod vele a túrógombócokat is!
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció