Puha, kelt mákos süti, ahogy már a nagyi is készítette

A kelt mákos süti igazi régimódi, házias édesség, ami tekercselve még étvágygerjesztőbb.

Kelt mákos süti
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kelt tésztának mindig érdemes nekiállni, hisz finom és nagyon kiadós is. Ezekkel az arányokkal biztosra mehetsz. A jól kidolgozott és megkelt tészta könnyed, a mákos töltelék kellemesen édes. Ügyelj az élesztő minőségére, azon is sok múlik.  

Kelt mákos süti receptje

Hozzávalók 50 darabhoz

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 db tojás
  • 1.5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet

A tetejére

  • 1 db tojás

A töltelékhez

  • 25 dkg mák
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, dobd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percig, amíg felfut, tehát habos lesz, és megemelkedik. A lisztet vegyítsd a sóval, morzsold össze a vajjal, add hozzá a tojást, az élesztős tejet és a tejfölt. A tésztát gyúrd össze, és letakarva keleszd 40 percig.

Közben a töltelékhez a cukrot és a vizet forrald fel, majd öntsd a mákra, és keverd össze. Pihentetés után nyújtsd ki a tésztát fél centisre lisztezett felületen, és vágj egyforma nagyságú téglalapokat. Rakj mindegyik közepébe a mákos töltelékből, és tekercseld össze. Rendezd a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a felvert tojással, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 15-20 perc alatt. Még forrón szórd meg porcukorral. 

A mákot sokféleképpen felhasználhatod. Feldobhatod vele a túrógombócokat is! 

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük