Puha, kelt mákos süti, ahogy már a nagyi is készítette
A kelt mákos süti igazi régimódi, házias édesség, ami tekercselve még étvágygerjesztőbb.

kelt-makos-suti
Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Arcfiatalítás szike nélkül: mintha retusálná a bőrt a lézeres arckezelés »

A kockás szoknya a szezon nagybetűs kedvence: bitang jól variálható, és mindig stílusos »

Ashley Benson új bob frizurája hozza az ősz hangulatát: érdemes lemásolni »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kelt tésztának mindig érdemes nekiállni, hisz finom és nagyon kiadós is. Ezekkel az arányokkal biztosra mehetsz. A jól kidolgozott és megkelt tészta könnyed, a mákos töltelék kellemesen édes. Ügyelj az élesztő minőségére, azon is sok múlik.  

Kelt mákos süti receptje

Hozzávalók 50 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 db tojás
  • 1.5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet

A tetejére

  • 1 db tojás

A töltelékhez

  • 25 dkg mák
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, dobd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percig, amíg felfut, tehát habos lesz, és megemelkedik. A lisztet vegyítsd a sóval, morzsold össze a vajjal, add hozzá a tojást, az élesztős tejet és a tejfölt. A tésztát gyúrd össze, és letakarva keleszd 40 percig.

Közben a töltelékhez a cukrot és a vizet forrald fel, majd öntsd a mákra, és keverd össze. Pihentetés után nyújtsd ki a tésztát fél centisre lisztezett felületen, és vágj egyforma nagyságú téglalapokat. Rakj mindegyik közepébe a mákos töltelékből, és tekercseld össze. Rendezd a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a felvert tojással, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 15-20 perc alatt. Még forrón szórd meg porcukorral. 

A mákot sokféleképpen felhasználhatod. Feldobhatod vele a túrógombócokat is! 

Ezt is szeretjük