A klasszikus karácsonyi pulykasült receptje: így lesz omlós a húsa, ropogós a bőre
A pulykasült hidegen-melegen is fenséges.
A pulykasült Amerikában úgy hozzátartozik a karácsonyhoz, mint nálunk a halászlé vagy épp a töltött káposzta. Készítsd el te is az ünnepre, hisz amellett, hogy nagyon finom, még kiadós is. Jól elvan a sütőben, csak elég néha ránézni és meglocsolni.

Karácsonyi pulykasült
Hozzávalók 4 személyre
- 1 db bébipulyka
- 10 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ág rozmaring
- 2.5 dl húslé
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- só
- bors
Elkészítés:
A sikerhez vezető első lépés a tökéletes hús kiválasztása. A mirelit helyett mindenképpen friss pulykát vegyél, lehetőleg őstermelőtől. Alaposan mosd meg, tisztítsd meg a tokoktól, tollaktól. A vajat olvaszd fel, keverd össze sóval, borssal, zúzott fokhagymával, pirospaprikával és rozmaringgal. A bőrét is óvatosan lazítsd fel, és nyúlj be alá. Vigyázz, nehogy felszakadjon. A belsejét is fűszerezd.
Fektesd a pulykát kevés zsiradékkal kikent tepsibe. Tedd előmelegített sütőbe, és locsold meg a húslével. Süsd 180 fokon kilónként körülbelül 25 percig. Közben locsolgasd a saját levével, hogy ne száradjon ki. Az utolsó 20 percre állítsd 200 fokra a sütőt, hogy a pulyka bőre szépen megpiruljon. Amikor már tiszta lé folyik ki a combjából, biztosan elkészült. A sütőből kivéve pihentesd legalább 20 percig.