10 szaftos, gazdag egytálétel káposztából: jó sok tejföllel az igazi

Tartalmas egytálételekkel sok embert jóllakathatsz, kevés előkészületet igényelnek, és eltelítenek. A káposztás fogásoknak pedig most van a szezonja!

Káposztás egytálételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha kiadós és egyszerűen elkészíthető finomságot készítenél, egy ínyenc egytálétel mindig jól jön. Praktikus, hisz nincs szükség mellette másik fogásra, külön köretre. A káposzta pedig kiváló alapanyag, ráadásul olcsó és finom is, hússal, tésztával, krumplival egyaránt tökéletes. 

A vitaminban gazdag káposztához ősszel és télen is könnyen hozzájuthatsz bármilyen formában, lehet édes és savanyú, kel vagy kínai, a legváltozatosabban elkészítheted. Töltve, rakottasként, pörkölttel gazdagítva, jó magyarosan sem okoz csalódást. 

A legfinomabb káposztás egytálételek

A káposztás egytálételek többségéhez jól illik a tejföl, a fűszerek közül pedig a kömény, a bors, a babérlevél. Ne felejtsd azt a régi megállapítást, hogy minél többször melegíted a káposztát, annál finomabb lesz. Az alábbi receptek között minden bizonnyal találsz majd olyat, amit kipróbálnál, vagy újra elkészítenél. 

Az ínyenc töltött káposzta a magyar konyha egyik jellegzetes egytálétele, ami régebben elsősorban ősz végén és télen került az asztalra. Az ünnepi menükből a mai napig nem hiányozhat. Akkor a legfinomabb, ha füstölt hússal készül.
A töltött káposztát Szabolcsban paradicsomosan, fejes káposztából főzik. Több napig eláll, bátran melegítheted sokszor. Legjobb, ha a töltelék sertés- és marhahúsból vegyesen készül.
A kiadós és szaftos székelykáposzta is igazi magyar specialitás, bár nincs két egyforma változat. Egyszerre akár többféle húsból is készítheted. Próbáld ki cserépedényben főzve, sokkal finomabb lesz. Gazdag ízét fokozd tejföllel.
Más országoknak is megvan a saját káposztaspecialitásuk, a lengyeleké a bigos, ami tradicionális téli fogás. Még a mi székelykáposztánknál is gazdagabb, a gombától és az aszalt szilvától lesz igazán különleges.
Az ízes lucskos káposzta Székelyföldön nagy kedvenc. Az eredeti változatba kapor, csombor és paradicsomlé is kerül a legalább kétféle hús mellé. A másnapos gyomrot is megnyugtatja, így újévkor nagyon népszerű.
Őszi, téli fesztiválok nagy kedvence a káposztaágyon sült kolbász. Nagy előnye, hogy gyorsan összeállítod, utána elég egyszer-kétszer ránézni és megkeverni. Friss kenyérrel a legjobb.
Káposztaágyon csülköt is süthetsz, ami akkor az igazi, ha leomlik a csontról. A siker egyik titka a fűszerezés. Ha sörrel locsolgatod, még zamatosabb lesz.
A káposztához az oldalas is illik. Alig van vele munka, mégis mindenki megnyalja tőle mind a tíz ujját. Ráadásul hosszú időre eltelít. A káposzta alá akár egy réteg krumplit is pakolhatsz.
A káposztás tészta is készülhet rengeteg változatban. Vannak, akik sósan, mások édesen szeretik. Próbáld ki rakottasként, tésztával, sok sajttal a tetején is.
Ha könnyedebb káposztás fogásra vágysz, akkor süsd meg úgy a zöldséget, mint a steaket! Egyszerű fűszerezéssel is fantasztikus lesz. A bacon nem hiányozhat róla, finom ízt ad neki, és szaftosabbá teszi.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük