Tudod, milyen hőfokon kell tárolni a bort? Nagyon nem mindegy, ha élvezni is szeretnéd
A jó bornak nem kell cégér, de túl hideg sem.
Szüreti időszakban több szó esik szőlőről, borról, és sokan keresik fel történelmi borvidékeinket, vagy látogatnak el egy borfesztiválra. Az egyik legrégibb borvidékünkön található soproni Fagus Hotel séfje ad most rövid áttekintést és néhány hasznos tanácsot elsősorban borkedvelőknek.
Hazánk huszonkét történelmi borvidékén 65 ezer hektáron 223 fajta borszőlőt termesztenek. Mindegyik vidék más-más borról nevezetes, ugyanakkor egyiken sem kizárólag egy szőlőfajta terem, és nem egyféle bortípus készül. Ha csak a soproni régiót nézzük, a híres-neves kékfrankos mellett kitűnő fehér- és rozé borokat is találni a kínálatban - emlékeztet rá Tóth Barnabás, a soproni Fagus Hotel executive séfje, aki szerint érdemes tisztában lenni azzal, melyik bort milyen hőmérsékleten fogyasszuk, és melyik fogáshoz melyik bor illik. Hasznos tudnivalók és tanácsok következnek most borról, szőlőről a szüreti időszak alkalmából, és egy borkorcsolyarecepttel is gazdagabbak lehetünk.
Így tárold a bort!
Sokan talán nem is gondolják, mennyire fontos, hogy hol és hány fokon tároljuk a bort. Tóth Barnabás séf szerint az ideális tárolási hőmérséklet 15 fok körül van, 20 foknál melegebb hőmérséklet azonban nem javasolt. Keressük tehát a lakás leghűvösebb pontját, ami igazi kihívás, hiszen általában nem egyszerű 20 foknál hűvösebb zugot találni.
Kézenfekvőnek tűnik, hogy ebben az esetben hűtőben tartsd a még fel nem bontott palackot. A normál hűtő azonban túl hideg, a motorja pedig szemmel nem látható apró rezgéseivel egy idő után szétrázza a bort. A folyamatos ajtónyitogatás sem tesz jót a parafa dugóval zárt bornak, mert a hűtőben változik a hőmérséklet, és a dugó egy idő után kiszárad, ami miatt oxidálódhat az ital. Bár borhűtővel mindez a probléma kiküszöbölhető, a legtöbben erre nem szívesen ruháznak be. A legfontosabb szabály tehát, hogy a bort óvd a fénytől, a hőtől, az oxidációtól vagy a rázkódástól, és ha vendégeket vársz, a vendégség napján hűtsd csak le a kívánt hőmérsékletre fajtától függően.
Ilyen hőmérsékleten szervírozz!
Ha élvezni szeretnéd az adott bor karakterét, fogyasztás előtt a fehér-, vörös- vagy rozé borokat más-más hőmérsékletűre hűtsd. Először is kerüld a túlhűtést, ami a fehérborok ízét elfedi, a vörösborokat pedig nyersnek érezheted tőle. Amennyiben vulkáni talajon termett, hordóban érlelt közepes vagy telt fehérbort választottál, mint például egy tokaji vagy egy somlói, 12 fokra hűtve kínáld. Ugyanígy enyhén behűtve, 12 fokon jön ki egy könnyű vörösbor ízvilága, zamata, a meszesebb talajú termőhelyről származó soproni vörösborokat is így érdemes fogyasztani - hívja fel a figyelmet a Fagus séfje. És míg a testesebb villányi, szekszárdi vagy egri vörösborok ideális fogyasztási hőmérséklete a 17-18 fok, addig a könnyebb édes fehérborok, habzóborok és pezsgők 6-8 fokra hűtve mutatják meg ízvilágukat.
Ismerd meg a bor karakterét!
Az is sokat számít, hogy milyen pohárba töltjük a bort. A vörösnek hagyományosan öblösebb, a fehér- és rozéboroknak keskenyebb talpas pohár dukál, amelyet a szár alsó felén javasolt fogni. A szakértők szerint a borkóstolás tanulható, ezért valamelyest azzal is fejlesztheted az érzékelést, ha követed a kóstolás legfontosabb szempontjait.
Először is vedd szemügyre természetes fénynél a bor külső tulajdonságait: vizsgáld meg színét, színárnyalatait, és hogy mennyire áttetsző, tiszta. A látvány után következik a szaglás. Ha a palackból rögtön nyitás után töltöd ki a bort, mielőtt beleszagolnál, körkörös mozdulattal kicsit mozgasd át, hiszen azután sokkal jobban kijönnek az illatok. Ha ecetes vagy dohos illatot érzel, a borral gondok vannak.
Az ízlelgetést apró kortyokkal kezdd, és mielőtt a bort lenyelnéd, csak lassan engedd átfolyni a nyelven. Eközben figyeld meg, hogy a nyelv melyik területén érzékeled leginkább az ízeket, és érezed a bort savasnak, fanyarkásnak vagy édeskésnek. Aki ennyire még sosem mélyedt el a kóstolásban, ne csüggedjen el, ha eleinte nem érzi az elsődleges aromát, vagyis hogy mennyire gyümölcsös, fűszeres vagy virágos a bor.
Melyik bor illik ehhez az ételhez?
Még ha valaki borkedvelőnek is tartja magát, nem feltétlenül van vele tisztában, melyik ételhez melyik bor párosítható. Általános felfogás szerint a fehér húsokhoz fehérbor, a vörösökhöz vörös illik. Ennél természetesen összetettebb ez a kérdés, és nem is feltétlenül kell ragaszkodni szigorúan ehhez a felfogáshoz - állítja Tóth Barnabás, a Fagus séfje. Arról is ritkábban esik szó, hogy több fogás esetén minden fogáshoz tudunk választani egy ahhoz passzoló fehéret vagy vöröset. Sőt, mielőtt hozzáfognánk a lakomához, étvágygerjesztőnek egy kevés száraz pezsgőt is érdemes fogyasztani, ami a szénsav miatt beindítja az emésztést.
Levesekhez ritkán kínálunk bort, pedig a krémlevesek kísérője lehet egy kevés könnyű fehérbor, például a citromos birsalmakrémlevest remekül egészíti ki egy tokaji száraz fehérbor. A nehezebb, gulyás jellegű levesekhez egy könnyű vörös illik. A séf szerint főételnél a legfontosabb, hogy a fűszerezéshez és a hús mellé kínált szószhoz, mártáshoz kell megtalálni a megfelelő párosítást. Csirkéhez többnyire fehérbort ajánljunk: a spenóttal, párolt zöldséggel készülő csirkemellhez jól illik egy hárslevelű. Kacsának, libának egy könnyebb vörösbor az ideális kísérője, amilyen többek között a soproni kékfrankos. Sertéshús esetén elkészítéstől függ, melyik bort kortyolgatjuk a főételhez: sertéspaprikáshoz jó választás a zweigelt, brassóihoz például a cserszegi fűszeres. A vadakhoz testes, száraz vörösbort fogyasszunk, így cabernet sauvignont vagy pinot noirt, halételekhez pedig elsősorban fehérbort. A desszertekhez is többféle nedűt választhatunk, és nem feltétlenül édes bor a befutó. Így egy étcsokoládéból készülő desszert ízét még ki is emelheti egy gyümölcsös merlot.
Kíváncsi vagy, melyek Magyarország legszebb tájai a mesterséges intelligencia szerint?
Megkérdezték a ChatGPT-t, hogy szerinte melyek hazánk legszebb vidékei. A válaszok magukért beszélnek.
Ez az ország 10 legszebb pontja a mesterséges intelligencia szerint - Nem lepődtünk meg a ChatGPT válaszán
Megkérdeztük a ChatGPT-t, melyek az ország legszebb pontjai. Itt vannak a kedvenc listáink.
ElolvasomBorítókép: Jacob Stock Photography Ltd / Getty Images
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- fogyás
- egészséges életmód