Ez az ország 10 legszebb pontja a mesterséges intelligencia szerint - Nem lepődtünk meg a ChatGPT válaszán

Megkérdeztük a ChatGPT-t, melyek az ország legszebb pontjai. Itt vannak a kedvenc listáink.

GettyImages-1195106072
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország bővelkedik a szebbnél szebb helyekben: talán egy élet is kevés bejárni mindet. Bár a legvonzóbb kirándulóhelyek, városok, túraútvonalak listája meglehetősen szubjektív, kétségtelen, hogy akadnak olyan pontok, amelyeket vétek lenne kihagyni az utazások tervezéséből.

Az elmúlt időszak legnagyobb és legpopulárisabb innovációja volt a Microsoft és az OpenAI alkalmazása, a ChatGPT, amely a benne rejlő potenciállal alaposan felkavart minden szektort. A mesterséges intelligencia így nemcsak alapjaiban rengetheti meg a tartalomgyártást, és boríthatja a munkaerőpiacot, de a keresőprogramokat is lesöpörheti rövid, pontos válaszaival.

A ChatGPT listái Magyarországról

Megkértük hát a ChatGPT-t, rakjon össze néhány listát: vajon melyek Magyarország legszebb látnivalói, legérdekesebb városai, túraútvonalai vagy éppen fürdői a mesterséges intelligencia találatai alapján?

Mi Magyarország 10 legszebb látnivalója?

A ChatGPT a kérdésre válaszolva előzetesen leszögezte, hogy nem tud szubjektív ítéletet mondani a szépséget illetően, így azokat a népszerű turisztikai célpontokat rangsorolta, amelyeket "gyakran szépnek tartanak".

 1. Budai vár. A vár kapcsán nemcsak a történelmi jelentőségű építményt, de a dunai panorámát is kiemelte az alkalmazás.
 2. Halászbástya. Noha a vár része, a felkapott műemléket és a kilátóteraszairól nyíló budapesti panorámát is megemlítette a válaszában.
 3. Parlament. Európa egyik legcsodálatosabb kormányzati épülete az AI válasza szerint is a budapesti - ezzel maximálisan egyet tudunk érteni.
 4. Széchenyi fürdő. A Városliget lenyűgöző fürdőkomplexuma is helyet kapott a listán.
 5. Balaton. Közép-Európa legnagyobb tavának a környező gyönyörű tájak és a számos vízi kikapcsolódási lehetőség miatt is bérelt helye van a rangsorban. 6. Hortobágyi Nemzeti Park. Az ország első nemzeti parkját is fontosnak tartotta kiemelni a ChatGPT válaszában, amit nem csodálunk. Közép-Európa egyik legjelentősebb füves pusztasága és értékes vizes élőhelye valóságos természeti kincsünk.
 7. Esztergomi bazilika. A lenyűgöző bazilika, melynek egyébként eredeti neve Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház Magyarország legnagyobb temploma, csodás kilátással a Dunára is.
 8. Visegrádi vár. A középkori fellegvár listás helye impozáns mivolta is kétségbevonhatatlan, a kiállításait érdemes felkeresnie mindenkinek, akit érdekel a magyar történelem, és a dunai panoráma is igéző.
 9. Dunakanyar. Meglepő lenne, ha pont a Dunakanyar maradna ki, nem igaz? A festői Dunakanyar gyönyörű tájakkal és hangulatos városokkal csábítja a turistákat az AI szerint is.
 10. Tokaji borvidék. Az ország leghíresebb borvidéke ugyancsak megéri az utazást, a ChatGPT azt is kiemelte, hogy itt készítik, idézzük: "a világ legjobb desszertborait".

A 10 legérdekesebb történelmi város

A programtól megkérdeztük azt is, melyik tíz történelmi városunkat ajánlaná a turisták figyelmébe a látogatásra. A listán itt is gyönyörű helyek szerepelnek.

 1. Budapest. A főváros az első helyet kapta meg a történelmi jelentőségű attrakciók között, a válaszban kiemelte a lenyűgöző építészetet és a kulturális látnivalókat is.
 2. Szentendre. A hangulatos város mellett szólnak a múzeumai, a művészeti galériái és a barokk építészete is az AI szerint.
 3. Eger. Gyönyörű barokk városként bronzérmes helyre került Eger, amelynek nemcsak várát, de termálfürdőjét és borát is említésre méltónak találta a mesterséges intelligencia által generált válasz.
 4. Pécs. A nyüzsgő egyetemi városban a múzeumok és a történelmi épületek is vonzzák a turistákat. A válasz a város törökfürdőjét is kiemelte, amely valóban érdekes desztináció, még ha strandfürdőként nem is üzemel.
 5. Sopron. Kétségtelenül ott a helye a listán az ugyancsak római korra visszanyúló történelemmel rendelkező városnak. 6. Győr. A gazdag történelem itt is adott, a barokk építészeti remekeket egyszer látni kell.
 7. Kőszeg. A város ugyancsak szépen megőrizte a középkori építészeti kincseit, de a festői környezete miatt is érdemes felkeresni a ChatGPT szerint - ezzel valószínűleg minden túrázó egyet tud érteni.
 8. Szeged. A napfény városában a szecessziós építészetet, a termálfürdőket és a kulturális rendezvényeket is kiemelte az AI válasza.
 9. Debrecen. Magyarország második legnagyobb városában a gazdag történelem, a kulturális látnivaló, a templomok és a pezsgő zenei élet a legvonzóbb szerinte.
 10. Visegrád. A középkori múlttal rendelkező város gyönyörű várát és lenyűgöző dunai kilátását ismét megemlítette.

Az 5 legjobb fürdő az országban

Az országban a termálfürdők is népszerű célpontok: nem maradhatott ki hát, hogy egy top5-ös listát kérjünk ebből is a ChatGPT alkalmazástól.

 1. Széchenyi fürdő. Európa egyik legnagyobb és legnépszerűbb termálfürdőjeként került a lista élére a Városliget impozáns helye, számos bel- és kültéri medencével, szaunával és gőzfürdővel.
 2. Gellért fürdő. A gyönyörű, szecessziós stílusú épület ezüstérmes helye is egyértelmű lehet sokak számára - a válaszban a termálmedencék, a hullámmedencék és a szauna is felmerült.
 3. Hévízi Tófürdő. Európa legnagyobb termáltavaként került a harmadik helyre meleg, ásványi anyagokban gazdag, gyógyító vize miatt, de a hozzá tartozó gyógyfürdő kezelései és szolgáltatásai miatt is kedvelt helyszín a turisták számára. 4. Zalakarosi Fürdő. A fürdő bel- és kültéri medencékkel, szaunával, gőzfürdővel, gyógyászati és wellness-szolgáltatásokkal várja a vendégeket.
 5. Egerszalóki Termálfürdő. A termálfürdőnél ugyancsak a medencéket, a szaunát, a gőzfürdőt és a wellness-szolgáltatásokat emelte ki, hozzátéve, hogy a hely egyedülálló sódombjáról is ismert, amely lenyűgöző környezetet biztosít a lazításhoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár a ChatGPT listáját minden bizonnyal szinte bárki ki tudná egészíteni vagy javítani a saját kedvenc kirándulóhelyeivel, egy biztos: az utazásszervezést illetően is van benne jócskán potenciál, ha valaki egy általános képet szeretne kapni egy adott térség, ország vagy város legfontosabb látnivalóiról.

Zászlók kvíze

Te jól tájékozódsz a zászlók világában? Most kiderül, hányat ismernél fel!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük