Omlósra sült ír káposztás, sózott marhaszegy: ilyen finomat még nem készítettél
Az ír káposztás marhahús készítésére fel kell készülni, az eredmény azonban magáért beszél.

Az írek – és leginkább az ír származású amerikaiak – Szent Patrik napján készítik el ezt a fűszeres, káposztás, sózott marhaszegyet. Arrafelé boltban is kapható az előre bepácolt, corned beef névre hallgató marhahúskonzerv, de aki igazán ad magára, ott is házilag készíti. A hús egy teljes hétig pihen a fűszeres pácban, ezután három óra alatt fő meg a fazékban a káposztával együtt.
Ír káposztás sózott marhaszegy
Hozzávalók 8 személyre
A fűszerkeverékhez:
- 6 babérlevél
- 2 teáskanál egész szegfűszeg
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 evőkanál mustármag
- 1 evőkanál szemes bors
- 1 evőkanál koriandermag
- 1 evőkanál borókabogyó
A páchoz:
- 4 l víz
- 30 dkg nagy szemű tengeri só
- 10 dkg barna cukor
- 5 teáskanál Himalája-só
- 3 teáskanál fűszerkeverék
- 1 marhaszegy (1,8-2 kg)
- 0.5 fahéjrúd
A főzéshez:
- 50 dkg krumpli
- 50 dkg sárgarépa
- 1 nagy fej káposzta
- 1 evőkanál fűszerkeverék
Elkészítés:
Először állítsd össze a fűszerkeveréket. Az egész fűszereket nyújtófával vagy mozsárban törd durvára, a babérleveleket morzsold el. A páchoz való vizet forrald fel a kétféle sóval, a cukorral, a fahéjrúddal és három teáskanál fűszerkeverékkel. A maradékot tedd lezárt üvegbe, és majd a hús főzesekor használd fel. A felforrt vizet hűtsd hidegre, és tedd bele a marhahúst. Öt-hét napig tartsd ebben a pácban. Naponta egyszer fordítsd meg, egyébként nem lesz vele gondod.
A főzés napján a húst vedd ki a pácból, és hideg vízzel öblítsd le. Öntsd fel annyi hideg vízzel, amennyi egy-két ujjnyira ellepi – minél több vizet használsz, annál kevésbé lesz sós –, adj hozzá egy evőkanállal a félretett fűszerkeverékből, és egészen kis lángon gyöngyöztesd 3-4 órát. Az utolsó fél órában add hozzá a vékony csíkokra vágott káposztát, a megtisztított és felszeletelt répát és krumplit, és főzd az egészet puhára.
Sóban sült bőrös császár: színes zöldségekkel készül
Noha a karácsonyi menü halból, kacsából vagy marhából készül, szilveszterkor a sertéshúsé a főszerep. Ezúttal színes zöldségekkel sütjük együtt.
ElolvasomKép: LauriPatterson / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!
- marhahús
- karácsonyi recept
A tökéletes házi tatár bifsztek receptje: pirítósra kenve előételnek mennyei

- szódabikarbóna
- házi kenyér