Omlósra sült ír káposztás, sózott marhaszegy: ilyen finomat még nem készítettél

Az ír káposztás marhahús készítésére fel kell készülni, az eredmény azonban magáért beszél.

Ír káposztás, sózott marhaszegy
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az írek – és leginkább az ír származású amerikaiak – Szent Patrik napján készítik el ezt a fűszeres, káposztás, sózott marhaszegyet. Arrafelé boltban is kapható az előre bepácolt, corned beef névre hallgató marhahúskonzerv, de aki igazán ad magára, ott is házilag készíti. A hús egy teljes hétig pihen a fűszeres pácban, ezután három óra alatt fő meg a fazékban a káposztával együtt.

Ír káposztás sózott marhaszegy

Hozzávalók 8 személyre

A fűszerkeverékhez:

  • 6 babérlevél
  • 2 teáskanál egész szegfűszeg
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál mustármag
  • 1 evőkanál szemes bors
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 1 evőkanál borókabogyó

A páchoz:

  • 4 l víz
  • 30 dkg nagy szemű tengeri só
  • 10 dkg barna cukor
  • 5 teáskanál Himalája-só
  • 3 teáskanál fűszerkeverék
  • 1 marhaszegy (1,8-2 kg)
  • 0.5 fahéjrúd

A főzéshez:

  • 50 dkg krumpli
  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 nagy fej káposzta
  • 1 evőkanál fűszerkeverék
Recept idők

Elkészítés:

Először állítsd össze a fűszerkeveréket. Az egész fűszereket nyújtófával vagy mozsárban törd durvára, a babérleveleket morzsold el. A páchoz való vizet forrald fel a kétféle sóval, a cukorral, a fahéjrúddal és három teáskanál fűszerkeverékkel. A maradékot tedd lezárt üvegbe, és majd a hús főzesekor használd fel. A felforrt vizet hűtsd hidegre, és tedd bele a marhahúst. Öt-hét napig tartsd ebben a pácban. Naponta egyszer fordítsd meg, egyébként nem lesz vele gondod.

A főzés napján a húst vedd ki a pácból, és hideg vízzel öblítsd le. Öntsd fel annyi hideg vízzel, amennyi egy-két ujjnyira ellepi – minél több vizet használsz, annál kevésbé lesz sós –, adj hozzá egy evőkanállal a félretett fűszerkeverékből, és egészen kis lángon gyöngyöztesd 3-4 órát. Az utolsó fél órában add hozzá a vékony csíkokra vágott káposztát, a megtisztított és felszeletelt répát és krumplit, és főzd az egészet puhára.

 

Sóban sült bőrös császár: színes zöldségekkel készül

Noha a karácsonyi menü halból, kacsából vagy marhából készül, szilveszterkor a sertéshúsé a főszerep. Ezúttal színes zöldségekkel sütjük együtt.

Elolvasom

Kép: LauriPatterson / Getty Images

Ezt is szeretjük