Fűszeres indiai paradicsomos ragu: a rogan josh többféle húsból is készülhet

Bár a rogan josh eredetileg bárányból készül, a fűszeres szósz másfajta húsokkal is remekül működik.

Rogan josh receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

rogan josh nevű szaftos indiai paradicsomos ragut eredetileg kecskéből vagy bárányból készítik. Ez a recept is ezt a leírást követi, de ha szeretnéd, nyugodtan használhatsz hozzá marhalábszárat, sertéslapockát vagy csontos csirkecombot is. Sőt, akár húsmentes változatban is csodás: ez esetben lencse, csicseriborsó vagy indiai házi sajt kerüljön a mártásba.

Indiai rogan josh

Hozzávalók 4 személyre

  • 75 dkg báránylábszár
  • 6 szem zöld kardamom
  • 5 evőkanál paradicsompüré (passata)
  • 4 szem szegfűszeg
  • 3.5 dl alaplé
  • 3.5 evőkanál ghee vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy hagyma
  • 1 fahéjrúd
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál

A fűszerkeverékhez:

  • 4 teáskanál kurkuma
  • 4 teáskanál őrölt kömény
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál Bombay masala fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál chili
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • 0.5 kávéskanál szerecsendió

A tálaláshoz:

  • 1 evőkanál görög joghurt
  • 1 evőkanál friss koriander
Recept idők

Elkészítés:

A húst vágd fel 3x3 centis kockákra. A hagymát aprítsd fel.

A fűszerkeverékhez a hozzávalókat keverd el kisebb tálban.

A ghee vajat olvaszd fel egy lábosban. Add hozzá a fahéjat, a kardamomot és a szegfűszeget, kevergesd egy percig, majd jöhet bele az apróra vágott hagyma. Párold addig, amíg megpuhul, és a széle enyhén megbarnul, ekkor keverd hozzá a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért és a bekevert fűszereket. Egy percig kevergesd, amíg felszáll az illatuk, ekkor kanalazd bele a paradicsomszószt, öntsd fel alaplével, tedd bele a húst, sózd meg, és lefedve, kis lángon kezdd el főzni. A lé csak gyöngyözzön, ne forrjon. 1 óra 45 perc múlva ellenőrizd le a húst. Ha teljesen omlós, vedd le a fedőt, és így főzd még negyedórát, hogy a szósz besűrűsödjön. Ha másfajta húst használsz hozzá, a főzési idő rövidebb lesz. A legvégén keverj hozzá egy kevés joghurtot, és szórd meg aprított korianderrel.

 

A fűszeres török fasírt is bárányból készül.

Szaftos, fűszeres török fasírt: pitával és salátával kínáld

A köfte a török konyha ékköve, fűszeres fasírt bárányhúsból, melyet serpenyőben és grillen is meg lehet sütni.

Elolvasom

Kép: bonchan / Getty Images

Ezt is szeretjük