Fűszeres indiai paradicsomos ragu: a rogan josh többféle húsból is készülhet
Bár a rogan josh eredetileg bárányból készül, a fűszeres szósz másfajta húsokkal is remekül működik.
A rogan josh nevű szaftos indiai paradicsomos ragut eredetileg kecskéből vagy bárányból készítik. Ez a recept is ezt a leírást követi, de ha szeretnéd, nyugodtan használhatsz hozzá marhalábszárat, sertéslapockát vagy csontos csirkecombot is. Sőt, akár húsmentes változatban is csodás: ez esetben lencse, csicseriborsó vagy indiai házi sajt kerüljön a mártásba.
Indiai rogan josh
Hozzávalók 4 személyre
- 75 dkg báránylábszár
- 6 szem zöld kardamom
- 5 evőkanál paradicsompüré (passata)
- 4 szem szegfűszeg
- 3.5 dl alaplé
- 3.5 evőkanál ghee vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy hagyma
- 1 fahéjrúd
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 1 teáskanál só
A fűszerkeverékhez:
- 4 teáskanál kurkuma
- 4 teáskanál őrölt kömény
- 2 evőkanál pirospaprika
- 2 teáskanál őrölt koriander
- 1 evőkanál Bombay masala fűszerkeverék
- 1 kávéskanál chili
- 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- 0.5 kávéskanál szerecsendió
A tálaláshoz:
- 1 evőkanál görög joghurt
- 1 evőkanál friss koriander
Elkészítés:
A húst vágd fel 3x3 centis kockákra. A hagymát aprítsd fel.
A fűszerkeverékhez a hozzávalókat keverd el kisebb tálban.
A ghee vajat olvaszd fel egy lábosban. Add hozzá a fahéjat, a kardamomot és a szegfűszeget, kevergesd egy percig, majd jöhet bele az apróra vágott hagyma. Párold addig, amíg megpuhul, és a széle enyhén megbarnul, ekkor keverd hozzá a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért és a bekevert fűszereket. Egy percig kevergesd, amíg felszáll az illatuk, ekkor kanalazd bele a paradicsomszószt, öntsd fel alaplével, tedd bele a húst, sózd meg, és lefedve, kis lángon kezdd el főzni. A lé csak gyöngyözzön, ne forrjon. 1 óra 45 perc múlva ellenőrizd le a húst. Ha teljesen omlós, vedd le a fedőt, és így főzd még negyedórát, hogy a szósz besűrűsödjön. Ha másfajta húst használsz hozzá, a főzési idő rövidebb lesz. A legvégén keverj hozzá egy kevés joghurtot, és szórd meg aprított korianderrel.
A fűszeres török fasírt is bárányból készül.
Szaftos, fűszeres török fasírt: pitával és salátával kínáld
A köfte a török konyha ékköve, fűszeres fasírt bárányhúsból, melyet serpenyőben és grillen is meg lehet sütni.
ElolvasomPassata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Kép: bonchan / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!
- padlizsán
- egytálétel
Kiadós muszaka román változatban: ebben különbözik a görög recepttől
- csirkecomb
- húsételek