Hagyományos húsvéti fonott kalács puha kelt tésztából: sokkal finomabb, mint a bolti

A hagyományos húsvéti fonott kalácsnak nem lehet ellenállni. Idén te is készítsd el!

husveti kalacs
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Klasszikus húsvéti sütemény a foszlós fonott kalács, amely puha kelt tésztából készül, és abbahagyhatatlan. Rajtad múlik, hogyan csavarod össze: a klasszikus, mindenki által ismert hármas fonás mellett akár négyes vagy ötös fonással is próbálkozhatsz, amelyekre sok ötletet találsz az interneten.

Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók 2 darabhoz

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csipet
  • 1 egész tojás a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg. Adj hozzá egy teáskanál porcukrot, morzsold bele az élesztőt, és nagyjából tíz perc alatt futtasd fel. Közben a vajat olvaszd fel, és hagyd langyosra hűlni. A lisztet szitáld át, add hozzá a maradék porcukrot, a tojássárgákat, majd fakanállal dolgozd bele az élesztős tejet. Ha már összeállt, olvaszd fel a vajat, és fokozatosan, folyamatosan gyúrva csorgasd a tésztához. Kézzel vagy dagasztógéppel dolgozd ki, hogy sima legyen és az edény falától elváljon. Ekkor takard le, és így pihentesd fél órát. A megkelt cipót vágd ketté, sodorj mindkettőből annyi szalagot, ahányas fonást szeretnél készíteni, és formázd meg a kalácsokat. Tedd mindkét rudat egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend meg egy felvert tojással, takard le őket, és így keleszd újra fél órát, amíg a duplájukra nőnek. A pihentetési idő leteltével kend meg a kalácsokat újra tojással, és told 190 fokra előmelegített sütőbe nagyjából húsz percre, amíg szép színt kapnak.

A puha marcipános gyümölcskenyér is csodálatosan mutat a húsvéti asztalon.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük