Húsok gombával és tejföllel
Ha szereted a gombát, valamint a tejfölt, próbáld ki fenséges, bakonyi, húsos receptjeinket!
Szereted a különleges magyar ételeket? Akkor ideje megismerkedned a Bakony hegyvidékének húsos finomságaival.
Ezeknek az ételeknek állandó szereplőjük a gomba és a tejföl, ami jól feldobja a sima, húsos falatokat. Próbáld hát ki receptjeinket, és készíts mennyei ebédet a hétvégére!
Bakonyi sertésszelet
Hozzávalók:
- 25 dkg gomba
- 8 szelet sertéscomb
- 2 dl tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- pirospaprika
- liszt
- só
A combokat klopfold ki, sózd be, és negyed óráig hagyd állni. Ekkor forgasd lisztbe, és forró olajban hirtelen süsd meg. Vedd ki a húst az olajból, és tedd bele az apróra vágott vöröshagymát, gombát, paprikát és paradicsomot, valamint szórd meg egy kis pirospaprikával.
Fedd le, és 10-15 percig párold. Ekkor add hozzá a húst, és együtt főzd puhára. Ezután vedd ki a húst, és a gombás ragut öntsd fel a tejföllel, valamint adj hozzá egy evőkanálnyi lisztet. Keverd össze, rakd vissza húst, és néhány perc összeforralás után már tálalhatod is.
Bakonyi csirkemell
Hozzávalók:
- 75 dkg csirkemell
- 25 dkg csiperkegomba
- 5 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- fél dl olaj
- liszt
- pirospaprika
- só
- bors
A csirkemellet szeleteld fel, mindkét oldalát sózd, borsozd, majd forgasd lisztbe. Felhevített olajban hirtelen süsd ki a szeleteket, majd tedd félre őket. Az olajba dobd bele a felaprított vörös- és fokhagymát. A paradicsomot hámozd meg, és darabold fel, majd a szintén darabokra vágott paprikával add a hagymához. Öntsd fel pici vízzel, szórj rá pirospaprikát, fedd le, majd párold meg. Add hozzá a cikkekre vágott gombát, és pirítsd meg. Tedd vissza a húsokat, és öntsd fel még egy pici vízzel, és hagyd, hogy a hús megpuhuljon. Ekkor a tejfölbe belekevert liszttel habard be, forrald össze, és nokedlivel tálald.
Bakonyi sertéskaraj
Hozzávalók:
- 25 dkg gomba
- 10 dkg füstölt szalonna
- 8 szelet karaj
- 1 kis pohár tejföl
- 1 dl tejszín
- 1 fej vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál pirospaprika
- olaj
- só
A húst klopfold ki, sózd meg, forgasd lisztbe, és olajon süsd meg hirtelen. Ekkor vedd ki, és az apróra vágott szalonnát pirítsd meg a serpenyőben. Szórd rá a felaprított vöröshagymát és a karikára vágott zöldpaprikát. Dinszteld meg egy kicsit, majd tedd bele a cikkekre vágott gombát is. Sózd meg ízlésed szerint, és süsd zsírjára. Szórd meg pirospaprikával, egy evőkanálnyi liszttel, és engedd fel 1-2 dl vízzel. Add hozzá a feldarabolt paradicsomot, és főzd készre. A tejfölt, a tejszínt és 1 dl vizet keverj össze, és öntsd fel a ragut. Tedd bele az elősütött húsokat, majd hagyd összeforrni.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Bakonyi harcsapaprikás
Hozzávalók:
- 2 kg harcsafilé
- 40 dkg csiperkegomba
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- diónyi Piros Arany
- pirospaprika
- só
- bors
A harcsát darabold fel, sózd be, és hagyd állni. A szalonnát aprítsd fel, és süsd zsírjára. Tedd bele az apróra vágott hagymát, és dinszteld meg. Add hozzá az apróra darabolt paprikát, paradicsomot és a fokhagymát, valamint a Piros Aranyat. Ízesítsd sóval, borssal, és pici vízzel felöntve nagyjából egy óráig főzd. Ekkor botmixerrel turmixold össze, hogy krémes legyen. Tedd bele a haldarabokat és a cikkekre vágott gombát, majd főzd negyed órát. Keverd hozzá a tejfölt, és forrald össze, végül galuskával tálald.