Házi, citromos hecsedlilekvár: a nagyi így tette el a csipkebogyót
Az ősz és a tél értékes termése a csipkebogyó, főzz belőle isteni lekvárt, ahogy nagyszüleink is tették!

Házi, citromos hecsedlilekvár: a nagyi így tette el a csipkebogyót
Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Ezt idd reggelire, ha laposabb hasat szeretnél: vízhajtó smoothie céklával »

Egyszerű őszi smink, amit mindenki el tud készíteni »

A szupermasni most a legmenőbb az Instán – Így tedd a hajadba, hogy nőies legyen »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A csipkebogyót begyűjtheted magad is, csak az a lényeg, hogy a forgalomtól távol szedd a C-vitaminban nagyon gazdag, antioxidáns termést. Lassan megcsípi a dér is, tehát lehet beszerző körútra indulni. Bár macerásabb elkészíteni, mint sok lekvárt, az íze kárpótol majd a munkáért. A birsalmától még finomabb lesz, és gyorsabban sűrűsödik. 

Hecsedlilekvár

Hozzávalók:

  • 2.5 kg csipkebogyó
  • 80 dkg cukor
  • 1 db citrom
  • 1 db birsalma
Recept idők

Elkészítés:

Fontos, hogy csak puha csipkebogyókat használj a lekvárhoz. Ha szükséges, inkább pihentesd egy-két napig tálcán. A fekete végét, a rajta maradt szárrészt vágd le, alaposan mosd meg, majd tedd egy lábosba. Önts rá annyi vizet, amennyi jól ellepi. Főzd forrástól számítva egy óráig, közben többször kevergesd meg, mert könnyen leragad. Botmixerrel pépesítsd, majd passzírozd át egy erősebb harisnyán, ha szükséges, akár kétszer is. Ezt sajnos nem lehet megúszni, mert a bogyóban található kis szőrök miatt élvezhetetlen lenne az eredmény.

Mérd le a pépet, és egy kiló masszához 50-60 dkg cukrot számíts. A csipkebogyópépet, a lereszelt birsalmát, a citromlevet és a cukrot keverd el, majd főzd 30 percig. Ha elég sűrű a lekvár, töltsd alaposan elmosott, csírátlanított, felforrósított üvegekbe. Zárd le jól, majd tedd plédek közé, és hagyd egy-két nap alatt a száraz dunsztban kihűlni. 

Ezt is szeretjük