Házi, citromos hecsedlilekvár: a nagyi így tette el a csipkebogyót
Az ősz és a tél értékes termése a csipkebogyó, főzz belőle isteni lekvárt, ahogy nagyszüleink is tették!

Házi, citromos hecsedlilekvár: a nagyi így tette el a csipkebogyót
Ez is érdekelhet

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

beauty and style

Kisminkelte az anyukáját, és 10 évet fiatalított rajta: ennyit számít egy kis festék, ha jól kerül fel »

Divatos, szexi harisnyák az ünnepi ruhához: megdobják az önbizalmat »

Miért imádjuk a karácsonyi pulcsikat? (x) »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A csipkebogyót begyűjtheted magad is, csak az a lényeg, hogy a forgalomtól távol szedd a C-vitaminban nagyon gazdag, antioxidáns termést. Lassan megcsípi a dér is, tehát lehet beszerző körútra indulni. Bár macerásabb elkészíteni, mint sok lekvárt, az íze kárpótol majd a munkáért. A birsalmától még finomabb lesz, és gyorsabban sűrűsödik. 

Hecsedlilekvár

Hozzávalók:

  • 2.5 kg csipkebogyó
  • 80 dkg cukor
  • 1 db citrom
  • 1 db birsalma
Recept idők

Elkészítés:

Fontos, hogy csak puha csipkebogyókat használj a lekvárhoz. Ha szükséges, inkább pihentesd egy-két napig tálcán. A fekete végét, a rajta maradt szárrészt vágd le, alaposan mosd meg, majd tedd egy lábosba. Önts rá annyi vizet, amennyi jól ellepi. Főzd forrástól számítva egy óráig, közben többször kevergesd meg, mert könnyen leragad. Botmixerrel pépesítsd, majd passzírozd át egy erősebb harisnyán, ha szükséges, akár kétszer is. Ezt sajnos nem lehet megúszni, mert a bogyóban található kis szőrök miatt élvezhetetlen lenne az eredmény.

Mérd le a pépet, és egy kiló masszához 50-60 dkg cukrot számíts. A csipkebogyópépet, a lereszelt birsalmát, a citromlevet és a cukrot keverd el, majd főzd 30 percig. Ha elég sűrű a lekvár, töltsd alaposan elmosott, csírátlanított, felforrósított üvegekbe. Zárd le jól, majd tedd plédek közé, és hagyd egy-két nap alatt a száraz dunsztban kihűlni. 

Ezt is szeretjük