Így készül a valódi házi krémes
Bár nem a házi krémes a legegyszerűbb süti, megéri időt és energiát áldozni rá.
Csak egyszer kell rászánni magad a házi krémes elkészítésére, utána már örömmel sütöd meg. Hegedüsné Aranyos Ildikó receptje az egyik legjobb!
Házi krémes receptje
Hozzávalók 24 szelethez
Tészta hozzávalói
- 25 dkg margarin
- 25 dkg liszt
- 1 dl hideg víz
- 1 teáskanál citromlé
- 1 csipetnyi só
Krémhez
- 50 dkg liszt
- 8 tojás
- 0.5 liter tej
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dkg zselatin
Elkészítés:
Először készítsd el a vajas leveles tésztát. Morzsolj el 20 deka liszttel öt deka margarint, majd add hozzá a sót és a citromlevet. Utóbbitól a vajas tészta lazábbá, finomabbá válik. Majd a hideg vízzel gyúrd egyneművé a tésztát, és pihentesd egy kicsit a hűtőben. A maradék öt deka lisztet gyorsan gyúrd össze a megmaradt 20 deka margarinnal, és ezt is tedd a hűtőbe.
Körülbelül 20 percnyi hűtés után a tésztát lisztezett deszkán nyújtsd fél centisre, és a margarinos részt burkold bele. Négyzet alakban tedd a közepére, és minden oldalról hajtsd rá a tésztát. Majd a nyújtófával meglapogatva, amilyen vékonyra csak tudod, nyújtsd ki. Ezután hajtogasd alulról felfelé, fentről lefelé, balról jobbra, jobbról balra, és végül hajtsd össze, mint egy könyvet. Majd 20 percre ismét tedd a hűtőbe. Ezt a hajtogatós műveletet még háromszor csináld meg. Utána nyújts két lapot, egyenként két millisre. Egy kicsit érjen túl a tepsi peremén, mert sütés közben összemegy. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd meg, körülbelül 20 perc alatt.
A krémhez először a tojásfehérjét verd nagyon kemény habbá a porcukorral. Ezután a sárga krémhez a tejet melegítsd fel, adagold hozzá a kristálycukrot, a lisztet, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot és a zselatint. Majd lassú tűzön, állandóan kevergetve, főzd sűrűre.
Hűtsd langyosra a krémet, közben az egyik lapot, amit felülre szeretnél tenni, vágd kis kockákra. Amikor a sárga krém már csak langyos, keverd hozzá a tojáshabot, és egyenletesen oszd el az alsó tésztalapon, majd a kis felvágott felső darabokat rakd a krém tetejére, és mehet a krémes a hűtőbe. Másnap szeleteld fel az alsó lapot is a felső lap mentén, és szórd meg porcukorral.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció