Így készül a valódi házi krémes

Ráérős szombat délutánra

Bár nem a házi krémes a legegyszerűbb süti, megéri időt és energiát áldozni rá.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csak egyszer kell rászánni magad a házi krémes elkészítésére, utána már örömmel sütöd meg. Hegedüsné Aranyos Ildikó receptje az egyik legjobb!

Házi krémes receptje

Hozzávalók 24 szelethez

Tészta hozzávalói

  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg liszt
  • 1 dl hideg víz
  • 1 teáskanál citromlé
  • egy csipetnyi só

Krémhez

  • 50 dkg liszt
  • 8 tojás
  • fél liter tej
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dkg zselatin
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsd el a vajas leveles tésztát. Morzsolj el 20 deka liszttel öt deka margarint, majd add hozzá a sót és a citromlevet. Utóbbitól a vajas tészta lazábbá, finomabbá válik. Majd a hideg vízzel gyúrd egyneművé a tésztát, és pihentesd egy kicsit a hűtőben. A maradék öt deka lisztet gyorsan gyúrd össze a megmaradt 20 deka margarinnal, és ezt is tedd a hűtőbe.

Körülbelül 20 percnyi hűtés után a tésztát lisztezett deszkán nyújtsd fél centisre, és a margarinos részt burkold bele. Négyzet alakban tedd a közepére, és minden oldalról hajtsd rá a tésztát. Majd a nyújtófával meglapogatva, amilyen vékonyra csak tudod, nyújtsd ki. Ezután hajtogasd alulról felfelé, fentről lefelé, balról jobbra, jobbról balra, és végül hajtsd össze, mint egy könyvet. Majd 20 percre ismét tedd a hűtőbe. Ezt a hajtogatós műveletet még háromszor csináld meg. Utána nyújts két lapot, egyenként két millisre. Egy kicsit érjen túl a tepsi peremén, mert sütés közben összemegy. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd meg, körülbelül 20 perc alatt.

A krémhez először a tojásfehérjét verd nagyon kemény habbá a porcukorral. Ezután a sárga krémhez a tejet melegítsd fel, adagold hozzá a kristálycukrot, a lisztet, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot és a zselatint. Majd lassú tűzön, állandóan kevergetve, főzd sűrűre.

Hűtsd langyosra a krémet, közben az egyik lapot, amit felülre szeretnél tenni, vágd kis kockákra. Amikor a sárga krém már csak langyos, keverd hozzá a tojáshabot, és egyenletesen oszd el az alsó tésztalapon, majd a kis felvágott felső darabokat rakd a krém tetejére, és mehet a krémes a hűtőbe. Másnap szeleteld fel az alsó lapot is a felső lap mentén, és szórd meg porcukorral.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük