Süss otthon kenyeret!
A legfinomabbak receptjei
Elég egyszer megkóstolnod a házilag készült kenyér ízét, és menthetetlenül függővé válsz. Friss, illatos, ropogós kenyérkék - próbáld ki te is!

Nyereményjáték

Nyerj Hollóházi Porcelán fülbevalót Adrienne Feller mini luxuskozmetikumokkal! (x)

Nyerj szerelemsegítő nyakláncot Valentin-napra! Bevonzza életedbe az igaz szerelmet (x)

Nyerd meg a Világörökségek Magyarországon című könyvet, és merülj el hazánk csodás világában! (x)

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Hódunyhával betakart mesebeli tájak, ahol mégis szikrázó a napsütés: mesefalucskákat is rejt (x)

A NASA űrhajósai és világsztárok is alávetették magukat ennek a műtétnek - Magyar találmány (x)

Szív- és érrendszeri betegségeket okozhat, mégis kevesen ismerik ezt a szövődményt - Lehet tenni ellene (x)

Milyen az arcformád? Mutatjuk, melyik ékszer illik hozzá a legjobban

V-nyakú ruhához tilos felvenni: mutatjuk, melyik dekoltázshoz milyen nyaklánc illik

beauty and style

Az év színe az esküvőn: gyönyörű, ultraviola dekorációk »

Lágy hullámok tésztaszűrővel készítve: így még biztosan nem szárítottál hajat »

Karcsúbb derék, keskenyebb csípő: ilyen szoknyafazonokkal várd a tavaszt! »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hagyományos házi kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2,5 dkg friss vagy ennek megfelelő szárított élesztő
  • 1 csapott evőkanál só
  • 5 dl víz

40 dkg lisztben alaposan keverd el az élesztőt - a frisset előbb kevés vízben fel kell oldani -, majd 3 dl vízzel keverd el, a masszát letakarva hagyd állni egy éjszakán át, vagy 8-12 órát.

Minél tovább áll, annál jobb lesz. Ez a kovász. 8-12 óra múlva a kovászhoz add hozzá a maradék hozzávalókat, és nagyon alaposan dagaszd ki a tésztát, legalább 15-20 percen át, de minél tovább dagasztod, annál jobb minőségű lesz a kenyér.

Ezután keleszd jó kétszeresére a tésztát. Finoman gyúrd át, vedd kétfelé, gömbölyíts cipókat belőlük, és ismét keleszd majdnem kétszeresükre őket. Közben melegítsd elő a sütőt, és a cipókat addig süsd magas hőfokon, amíg ropogós pirosak nem lesznek, aljukat és tetejüket megütögetve pedig kongó hangot hallatnak.

Teljes kiőrlésű kenyér

Hozzávalók:

  • fél kg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 12 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj

A liszteket tedd egy tálba, és sütőben 50 fokon melegítsd elő. A közepébe csinálj egy mélyedést, morzsold bele az élesztőt, a cukrot és kevés langyos vizet, egy villával keverd el, majd a tetejére szórj kevés lisztet, és egy kendővel takard le. Meleg helyen keleszd negyed óráig. Adj hozzá negyed liter meleg vizet és az olajat, majd a robotgép dagasztójával dagaszd sima tésztává. Fél óráig keleszd, míg a duplájára nem dagad. Újra kissé gyúrd át, majd egy kizsírozott sütőlemezre téve előmelegített sütőben 200 fokon süsd 50 percig.

Burgonyás kenyér

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl víz
  • cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 20 dkg kockára metélt burgonya

A burgonyát vajon, lassú tűzön 5 percig süsd, de ne hagyd, hogy megbarnuljon, ezután hagyd kihűlni. Az élesztőt a cukorral és a vízzel keverd össze, és adj hozzá egy kevés vizet. Sűrű kását kapsz, amelyet 10 percig hagyj kelni, majd a liszttel, a burgonyával és a sóval dolgozd össze. Húsz percig pihentesd, majd újra dagaszd be. Formáld henger alakúra, majd oszd öt részre, és formálj kis cipókat belőle, majd szórd meg liszttel, és sütőben 180 fokon 20 percig süsd.

Zsemlekenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej

A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, kevés liszttel keleszd meg. Majd add a többi sózott, szitált liszthez. Adj hozzá annyi vizet, amennyit felvesz. Közepesen kemény tésztát készíts belőle. Keleszd meg, formázd meg, és előmelegített sütőbe téve süsd ki.

Blog.hu ajánló