Süss otthon kenyeret!
Elég egyszer megkóstolnod a házilag készült kenyér ízét, és menthetetlenül függővé válsz. Friss, illatos, ropogós kenyérkék - próbáld ki te is!
Hagyományos házi kenyér
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2,5 dkg friss vagy ennek megfelelő szárított élesztő
- 1 csapott evőkanál só
- 5 dl víz
40 dkg lisztben alaposan keverd el az élesztőt - a frisset előbb kevés vízben fel kell oldani -, majd 3 dl vízzel keverd el, a masszát letakarva hagyd állni egy éjszakán át, vagy 8-12 órát.
Minél tovább áll, annál jobb lesz. Ez a kovász. 8-12 óra múlva a kovászhoz add hozzá a maradék hozzávalókat, és nagyon alaposan dagaszd ki a tésztát, legalább 15-20 percen át, de minél tovább dagasztod, annál jobb minőségű lesz a kenyér.
Ezután keleszd jó kétszeresére a tésztát. Finoman gyúrd át, vedd kétfelé, gömbölyíts cipókat belőlük, és ismét keleszd majdnem kétszeresükre őket. Közben melegítsd elő a sütőt, és a cipókat addig süsd magas hőfokon, amíg ropogós pirosak nem lesznek, aljukat és tetejüket megütögetve pedig kongó hangot hallatnak.
Teljes kiőrlésű kenyér
Hozzávalók:
-
fél kg teljes kiőrlésű búzaliszt
-
12 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
-
2 dkg friss élesztő
-
2 teáskanál cukor
-
1 teáskanál tengeri só
-
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
A liszteket tedd egy tálba, és sütőben 50 fokon melegítsd elő. A közepébe csinálj egy mélyedést, morzsold bele az élesztőt, a cukrot és kevés langyos vizet, egy villával keverd el, majd a tetejére szórj kevés lisztet, és egy kendővel takard le. Meleg helyen keleszd negyed óráig. Adj hozzá negyed liter meleg vizet és az olajat, majd a robotgép dagasztójával dagaszd sima tésztává. Fél óráig keleszd, míg a duplájára nem dagad. Újra kissé gyúrd át, majd egy kizsírozott sütőlemezre téve előmelegített sütőben 200 fokon süsd 50 percig.
Burgonyás kenyér
Hozzávalók:
-
40 dkg liszt
-
2 dkg élesztő
-
2,5 dl víz
-
só
-
cukor
-
1 evőkanál vaj
-
20 dkg kockára metélt burgonya
A burgonyát vajon, lassú tűzön 5 percig süsd, de ne hagyd, hogy megbarnuljon, ezután hagyd kihűlni. Az élesztőt a cukorral és a vízzel keverd össze, és adj hozzá egy kevés vizet. Sűrű kását kapsz, amelyet 10 percig hagyj kelni, majd a liszttel, a burgonyával és a sóval dolgozd össze. Húsz percig pihentesd, majd újra dagaszd be. Formáld henger alakúra, majd oszd öt részre, és formálj kis cipókat belőle, majd szórd meg liszttel, és sütőben 180 fokon 20 percig süsd.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Zsemlekenyér
Hozzávalók:
-
1 kg liszt
-
5 dkg élesztő
-
2 dl langyos tej
-
só
A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, kevés liszttel keleszd meg. Majd add a többi sózott, szitált liszthez. Adj hozzá annyi vizet, amennyit felvesz. Közepesen kemény tésztát készíts belőle. Keleszd meg, formázd meg, és előmelegített sütőbe téve süsd ki.
OLVASD EL EZT IS!
- olasz
- pizza
Isteni olaszos pizzák Jamie Olivertől
- olasz
- pizza
Az olasz pizzatészta receptje
- olasz
- pizza