A házi gyömbérsör receptje
Ezzel mindenkit lenyűgözhetsz
Ha vendégeket hívsz, lepd meg őket ezzel a különleges és nagyon finom itallal!

Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Palvin Barbi formás lábait mutogatta: egy kis ízelítőt adott a legújabb harisnyadivatból »

Ez a reggeli a híres modell kedvence: nem csoda, hogy lapos a hasa »

Pattanáskezelés IPL villanófénnyel: árak,kockázatok, eredmény »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A gyömbérsör idehaza nem a legelterjedtebb innivaló, pedig remek frissítő, és minden kisebb-nagyobb összejövetelen biztosítja a jó hangulatot.

Ugyan eltart pár napig, és foglalkozni kell vele, de ha egyszer megcsináltad, utána már rákapsz, és kitapasztalod, hogy melyik az ízlésednek leginkább megfelelő változat.

Gyömbérsör

Hozzávalók:

  • 2,5 bögre langyos víz
  • 1,5 teáskanálnyi pezsgőélesztő
  • 2 citrom leve
  • kristálycukor
  • frissen reszelt gyömbér

Elkészítés ideje:

Tíz nap.

Elkészítés menete:

Nos, az elkészítés idejéből már sejtheted, hogy nem egy gyorsan összedobható valami ez, de ne aggódj, nem nagy macera. Az első és legfontosabb teendőd az, hogy keress egy jó mély üveget, amiben összeáll majd a gyömbérsöröd. Öntsd bele a langyos vizet, és add hozzá a pezsgőélesztőt - ezt beszerezheted online, vagy némely speciálisabb, sör- és pálinkafőzésre szakosodott boltban -, egy evőkanálnyi friss gyömbért, egy evőkanálnyi kristálycukrot és a citromok levét. Esetleg egy kis csípős paprikát is tehetsz hozzá, de ezt inkább csak a vállalkozó kedvűeknek ajánlatos.

Rázd össze jól ezt a keveréket, majd az üveget zárd le egy konyharuhával és egy befőttesgumival, és tedd meleg helyre. A helyválasztás nagyon fontos, ha túl hidegre teszed, akkor az élesztő hibernál, és nem fog történni semmi, túl meleg helyen pedig egyszerűen meghalnak az élesztőgombák, és szintén nem történik majd semmi. Ha megvan a megfelelő hely, akkor a hét hátralevő napjain meg kell ismételned a következő feladatsort: előveszed az üveget, teszel bele egy evőkanál friss reszelt gyömbért és egy evőkanálnyi cukrot, és addig rázod, amíg a cukor fel nem oldódik.

Ezután visszateszed, és másnap megismételed. Egy hét elteltével megjelennek a buborékok, ekkor kezdheted a palackozási fázist - egy hétnél tovább is folytathatod, minél hosszabb ez az idő, annál intenzívebb gyömbérízt kapsz a végén. Számold ki, hogy hány liter gyömbérsört szeretnél készíteni, egy lábasban forralj annyi vizet, és oldj fel benne ízlésednek megfelelő mennyiségű cukrot - alapvetően körülbelül olyan édesre cukrozd a vizet, mint egy átlagos üdítőital, ha ennél kevésbé édeset szeretnél, akkor kevesebb cukrot adj hozzá.

A palackozáshoz szerezz be műanyag palackokat, az üveg itt nem olyan jó megoldás. Tisztítsd ki őket. Egy gézdarabon szűrd egy tálba az egy hete nevelgetett keveréket, és egy tölcsér segítségével minden palackba tegyél fél-egy bögrényit belőle - hogy mennyit, az rajtad áll, ez fogja meghatározni a töménységét. Ezután öntsd fel őket a cukros vízzel úgy, hogy a palackok háromnegyedik teljenek. Ha ezzel is megvagy, egy pálcával keverd össze jó alaposan a palackban egybegyűlteket.

Kóstold meg a keverékeket, és ha kell, akkor adj még hozzájuk az élesztős mixtúrából vagy a cukros vízből. Ha túl édes lett, ne aggódj, az még enyhülni fog, az élesztő átalakítja a cukrot alkohollá. Zárd le a palackokat a kupakjukkal, majd tedd vissza őket arra a bizonyos meleg helyre. Minden nap nézz rájuk, rázogasd meg kissé a palackokat, hogy lásd, mennyire szénsavasak.

Pár nap után már megpróbálhatod kinyitni a palackokat, ha hallod a jellegzetes szisszenő hangot, akkor már a finisben vagy, de ne tekerd le teljesen a kupakot, csak nézd meg, hogy mi a helyzet! Végül, nagyjából másfél hét elteltével az élesztő feldolgozta a cukor nagy részét, és jó eséllyel fogyasztásra kész a gyömbérsöröd. Még utoljára kóstold meg, mielőtt tálalnád, ízesítsd, ha szükséges. A felbontott palackokat érdemes 24 órán belül elfogyasztani, de ha jól sikerültek, ezzel nem lesz gond. Az így elkészített gyömbérsörök nagyjából egy könnyebb sörnek megfelelő alkoholfokkal bírnak. 

Készítsd házilag!

Lustaságból hajlamosak vagyunk a boltok polcain található, mesterséges anyagokkal tömött árukat megvenni, pedig otthon is elkészíthetjük őket, itt van néhány példa, amit mindenképp érdemes kipróbálnod!

Ezt is szeretjük