A legfinomabb házi tepertős pogácsa, ahogy a nagyi készítette: a zsírtól lesz igazán puha
A házi tepertős pogácsa nosztalgikus hangulatú, nagyon finom ropogtatnivaló.
Nincs jobb egy nagy tepsi frissen sült, ropogós pogácsánál. Bár gyors receptek is elérhetőek, ha igazán finomat szeretnél enni, érdemes rászánnod az időt, és kelt tésztából készíteni a mennyei aprósüteményt. A tepertős pogácsa nem mondható éppen diétásnak, de ennyi kilengés néha talán belefér.
Házi tepertős pogácsa
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 30 dkg darált tepertő
- 5 dkg friss élesztő
- 3 teáskanál só
- 3 evőkanál tejföl
- 2 teáskanál cukor
- 2 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 evőkanál disznózsír
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, adj hozzá kristálycukrot, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, amíg tíz perc alatt felfut, vagyis megduzzadva feljön a tej tetejére. Közben a lisztet szitáld át, sózd meg, őrölj rá egy kevés borsot, morzsold el a zsírral, add hozzá a tejfölt, a tepertőt, a tojássárgáját és az élesztős tejet, majd először fakanállal, utána kézzel gyúrj belőle sima tésztát. Amikor az edény falától elválik, takard le, és meleg helyen keleszd egy órát.
Ha a tészta kétszeresére nőtt, lisztezett deszkán nyújtsd ki két centi vastagra, vagdosd be a tetejét, pogácsaszaggatóval szaggasd ki, majd újra takard le, és keleszd további fél órát. Közben a sütőt melegítsd elő 200 fokra. Helyezd el egy nagy tepsiben a pogácsákat, és 25 perc alatt süsd őket aranyszínűre.
Ha épp nincs sok időd a sütésre, ezt a feta sajtos pogácsát próbáld ki, ugyanis villámgyorsan elkészül.
- élesztő
- kelt tészta
- aprósütemény
- tepertős pogácsa
- pogácsa
- sós sütemény
- tepertő
- sós kelt tészta
- Recept
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció