Zamatos, házi szederszörp: így megmarad benne a vitamin

Bár a nyersen eltett szederszörp két nap alatt készül el, szinte nincs is vele munka.

Házi szederszörp nyersen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szederben nyersen rengeteg a vitamin és az ásványi anyag, és az értékes összetevők meg is maradnak benne, ha nem főzöd vagy hőkezeled. Nagyon könnyedén zamatos, illatos szörpöt készíthetsz, és akár évekig is eláll. Forró napokon kitűnő hűsítő, limonádékba, koktélokba egyaránt kiváló. A maradék gyümölcshúsból főzz lekvárt. 

Házi szederszörp nyersen

Hozzávalók

  • 2 kg szeder
  • 2 kg cukor
  • 2 l víz
  • 2 kávéskanál nátrium-benzoát
  • 2 kávéskanál citromsav
Recept idők

Elkészítés:

Csak egészséges, érett szedret válogass a szörphöz. Alaposan mosd meg, és pépesítsd. Botmixerrel egyszerűbb, ám jobb, ha kézzel nyomkodod szét a gyümölcsöt. Szórd rá a citromsavat és a nátrium-benzoátot, öntsd rá a vizet, és letakarva hagyd állni egy napig.

A szederpépet rakd át egy sűrű gézbe vagy tüllbe, és csepegtesd a tálba rakott cukorra. Ez körülbelül egy nap. Amikor a cukor elolvad, töltsd alaposan kimosott, sterilizált üvegekbe, és légmentesen zárd le. Tárold száraz, hűvös helyen. 
Szederrel a joghurttortát is feldobhatod. A desszertcsoda 20 perc alatt elkészül, és sütni sem kell. 

Ezt is szeretjük