Így készül a tökéletes házi pita - Sokkal könnyebb, mint gondolnád
A törökök népszerű lapos kenyerét, a pitát ezzel a recepttel otthon is egyszerűen elkészítheted.
Török étkezdékben, kedvenc gyrososodnál biztosan vásároltál már puha pitát, de akár boltokban is hozzájuthatsz. Sőt, most már otthon is elkészítheted. Töltsd meg zöldségekkel, hússal, mindenféle finomsággal, vagy kínáld mártogatóshoz. Fontos, hogy a lehető legmagasabb hőfokon süsd.

Házi pita
Hozzávalók 12 darabhoz
- 1 kg liszt
- 5 dl víz
- 2.5 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
- só
Elkészítés:
A vizet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg megkel, tehát jól megemelkedik. A lisztet öntsd egy tálba, rakd hozzá a sót, a megkelt élesztőt, és tégy hozzá annyi vizet, hogy lágy tésztát kapj. Jól dolgozd ki, majd takard le, és keleszd egy órán át. Ezt követően lisztezett kézzel formázz 10-12 darab golyót, majd hagyd pihenni még negyed órán keresztül. A belisztezett golyókat nyújtsd körülbelül fél-egy centis vastag körré.
A sütőt forrósítsd fel, és rakd a tepsibe a kinyújtott tésztákat. Kezdd el sütni 250 fokon, majd körülbelül három perc múlva, amikor a közepe felpúposodik, fordítsd meg. Vigyázz, nehogy túlsüsd. Szedd ki a sütőből, és takard le konyharuhával, hogy puha maradjon. Ezt az adagot valószínűleg több részletben tudod megsütni.
