Házi mandulavaj készítése adalékanyagok nélkül: sokkal olcsóbb, mint a bolti

Pénztárcabarát, természetes és isteni finom – a házi mandulavaj a legjobb választás, ha egészséges nassolnivalóra vágysz!

Házi mandulavaj
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bolti mandulavaj nemcsak drága, de sokszor felesleges adalékanyagokat is tartalmaz. Egy egyszerű, házi recepttel azonban te is elkészítheted ezt a krémes, egészséges finomságot, amely nemcsak olcsóbb, de csak természetes összetevőkből áll. A mandulavaj egy sokoldalú alapanyag, amely tökéletes reggelikhez, nassolnivalókhoz vagy akár sütéshez. Ha szereted a természetes ízeket és a házi készítésű élelmiszereket, ez a recept neked szól!

Házi mandulavaj

Hozzávalók

  • 300 g nyers mandula (hámozatlan vagy hámozott)
  • tengeri só
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 165 °C-ra (légkeveréses módban is használható). Terítsd szét a mandulát egy sütőpapírral bélelt tepsin, és pirítsd 8-10 percig. Ez a lépés segít felszabadítani a mandula természetes olajait, valamint intenzívebb ízt ad.


Vedd ki a mandulát a sütőből, és hagyd hűlni kb. 10 percig. Fontos, hogy a mandula ne legyen túl forró, amikor a turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe kerül, de langyosan könnyebb dolgozni vele.

 

Tedd a pirított mandulát egy nagy teljesítményű turmixgépbe vagy robotgépbe, add hozzá a tengeri sót, majd kezdd el darálni. Az első néhány percben a mandula porrá alakul, majd összeáll egy darabos masszává. Folytasd a keverést, amíg sima, krémes állagot nem kapsz. Ez a folyamat géptől függően 10-15 percet is igénybe vehet. Tipp: ha túl nehezen áll össze, adj hozzá 1-2 teáskanál semleges ízű olajat, például kókuszolajat vagy napraforgóolajat.


Kanalazd a kész mandulavajat egy tiszta, légmentesen zárható üvegbe. Hűvös, száraz helyen 3-4 hétig, hűtőszekrényben pedig akár 2-3 hónapig is eltartható.


Ha édesebb ízre vágysz, keverhetsz bele egy kis juharszirupot, vaníliát vagy fahéjat. Az ízesítéseket mindig félig kész állapotban add hozzá, hogy jól elvegyüljenek. A mandulavaj kitűnően használható zabkásákhoz, turmixokhoz, pirítósra kenve vagy gyümölcsök mellé mártogatósnak.

Milyen géppel lehet házi magvajat készíteni? Sajnos nem mindegyik aprító alkalmas rá

A házi magvajak elképesztően finomak, táplálóak és sokkal olcsóbbak, mintha készen vennéd meg őket.

Elolvasom

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük