Házi kovász élesztő nélkül: ezzel még finomabb lesz az otthon sütött kenyér

A legfinomabb kenyér nem élesztővel, hanem otthon nevelt házi kovásszal készül.

Házi kovász készítése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha rendszeresen sütsz otthon kenyeret, zsemlét, érdemes megismerkedned a házi kovász elkészítési módjával, így ugyanis még finomabbak lesznek a péksütik. Az igazi kovászt folyamatosan nevelgetni kell, de csak néhány naponta egy-két perc munka van vele.

Házi kovász készítése

Hozzávalók 1 pohárhoz

  • liszt
  • langyos víz
Recept idők

Elkészítés:

A kovász elkészítése öt-hat napot fog igénybe venni. Az elkészült kovász akármeddig eláll, ha rendszeresen eteted, és felhasználsz belőle.

Első nap: egy befőttesüvegben három evőkanál lisztet keverj el annyi vízzel, hogy galuskatészta-állagú masszát kapj. Lazán tedd rá a tetejét, és szobahőmérsékleten pihentesd két napig.

Harmadik nap: a kovászon apró buborékok kezdenek megjelenni. Adj hozzá újabb három evőkanál lisztet és vizet, villával keverd csomómentesre, fedd le, és pihentesd tovább.

Negyedik nap: tíz deka liszttel és egy deci vízzel dúsítsd a kovászt.

Ötödik nap: ha a kovászon olyan buborékok jelentek meg, mint a felfuttatott élesztőn, készen van. Ha még nem, várj egy újabb napot. Ha kész a kovász, tíz dekányit vegyél ki belőle egy másik edénybe, etesd meg tíz deka liszttel és egy deci vízzel, és pihentesd öt-hat órát. Ezzel már lehet sütni. A maradék kovászt tedd a hűtőbe, hetente keverd át, és adj hozzá két deka lisztet és két evőkanál vizet. Ha fel szeretnél belőle használni, vedd ki a hűtőből, etesd meg tíz deka liszttel és egy deci vízzel, szobahőmérsékleten várd meg, amíg duplájára nő. Ekkor tíz dekát vegyél ki belőle, ezt ugyanúgy tíz deka liszttel és egy deci vízzel etesd meg, a többi pedig mehet vissza a hűtőbe. A kint lévő kovászt hagyd megkelni, és már süthetsz is belőle.

Itt olvashatsz arról, miért egészségesebb a kovászos kenyér, mint az élesztős.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük