Ropogós, foszlós házi kenyér: gép nélkül is elkészítheted
Ez a házi kenyér kézzel dagasztva, adalékanyagok nélkül is napokig friss, puha marad.
Napjainkban ismét reneszánszét éli a kenyérsütés. Próbálj ki te is egy bevált receptet az új kenyér ünnepén! Házi körülmények között, mindenféle profi gépek nélkül is olyan illatos, foszlós péksüteményt tehetsz az asztalra, ami veri a legtöbb boltit. Ha tudsz, szerezz be kenyérlisztet, azzal sokkal finomabb lesz a végeredmény. A tésztájába szórhatsz magvakat is.
Házi kenyér recept
Hozzávalók 16 szelethez
- 50 dkg liszt
- 2.5 dl víz
- 2.5 dkg élesztő
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
A lisztet szitáld át. Rakd az élesztőt másfél deci langyos vízbe, add hozzá a cukrot és nagyon kevés lisztet, majd keverd krémesre. Takard le, és várj körülbelül 10-15 percig, amíg felfut. Ha megnő a térfogata, és jó habos lesz, olvaszd meg a vajat, majd keverd össze az élesztővel, a liszttel, a sóval és a maradék langyos vízzel. Alaposan gyúrd össze. Akkor jó, ha a tészta már nem ragad a kezedhez, és szép sima.
A tetejét lisztezd meg, takard le konyharuhával, és hagyd a duplájára nőni. Ezután gyúrd át, a tésztából formázz kenyeret, és tedd olajozott tepsire, majd keleszd még 40 percig. Ezt követően szurkáld meg villával több helyen, a tetejét vágd be, szórj rá kevés lisztet. Melegítsd elő a sütőt, alulra pedig tégy egy lábosba vizet. Süsd a kenyeret 200 fokon negyed órán át, majd 170 fokon fél óráig, hogy jól átsüljön a belseje. Zárd le a sütőt, és hagyd még benne egy kicsit a kenyeret.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció