Foszlós házi kalács, ahogy falun készítik: a nagyi kedvenc receptje szerint
A frissen sült, illatos, házi kalács sokkal, de sokkal csábítóbb, mint a bolti.

Foszlós házi kalács, ahogy falun készítik: a nagyi kedvenc receptje szerint
Ez is érdekelhet

Beszállás! Nemsokára indul a Mikulás Expressz, siess, mert lemaradsz! (x)

Családi wellness-pihenés Sümegen: ha egy kicsit másra, többre vágysz (x)

Elkezdődött a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (x)

A tökéletes gyerekszoba titkai - Így még a tanulás is jobban megy majd! (x)

Őszi stílustippek személyre szabva - Hogy idén ősszel Te diktáld a trendet! (x)

beauty and style

A H&M Moschino-kollekciója a 90-es évek teljes káoszát felvonultatja – Nem biztos, hogy ez lesz a kedvencünk »

Mennyei illatú, regeneráló kencék bőrre és hajra: vitaminban gazdag trópusi gyümölcsökkel »

Ha így sminkelsz, fáradtnak és öregebbnek tűnik az arcod: ezeket a hibákat ne kövesd el! »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A népszerű péksüteményt majszolva neked is előjönnek a gyerekkori emlékek? Jó hír, hogy te is készíthetsz ugyanolyan finom és mutatós kalácsot, mint anno a nagyi. A tésztája édeskés, könnyű, és még másnap is finom, friss. Ízlés szerint kend meg vajjal, lekvárral, mézzel. Egy nagy bögre kakaóval vagy teával ideális reggeli az egész családnak.

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg aszalt gyümölcs
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 1 csipet só

Tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, majd keverd össze egy teáskanál cukorral és az élesztővel. Várd meg, míg felfut, azaz jó habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, és öntsd bele a megkelt élesztőt. Add hozzá a puha, szobahőmérsékletű vajat, a maradék cukrot, a tojást, a sót, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, az aszalványokat, és jól gyúrd össze. Lágy tésztát kell kapnod. Ha túl kemény, önts hozzá még kevés langyos tejet. Amikor a tészta egynemű, sima, takard le, és keleszd körülbelül 40 percig.
 

Ha a tészta a duplájára nő, gyúrd át újra, és sodorj a tésztából két vagy három rudat, majd fond össze. Rakd sütőpapírral bélelt tepsire, és keleszd még 15-20 percig. A tetejét kend meg egy villával felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd pirosra körülbelül fél óra alatt. 

Ezt is szeretjük