Tökéletes házi falafel gyorsan és egyszerűen: az isteni vega fasírtgolyó
Az arab konyha nálunk is népszerű húsmentes fasírtját, a csicseriborsóból készülő falafelt házilag is könnyen összeállíthatod.


- Az ’50-es évek legendás manökenje nagyon más volt, mint az átlag nő: hosszú, karcsú nyaka miatt imádta a divatszakma »
- A bőr védőrétege bánja, ha így mosol arcot: a túl forró és a hideg víz sem tesz jót »
- Egyszerű és elegáns módja a farmer beszűkítésének, varrógép nélkül: ezt tedd, ha csak picit áll el a dereka »
- A Dallas Pamelája a plasztikai beavatkozásai után: a 71 éves Victoria Principal friss fotókon
- Kvíz: mennyire ismered Európa városait? Teszteld földrajzi tudásodat!
- Ő a 18 éves Gáspár Virág párja: bombázóvá fogyott Krisztián mellett
- "Lehet, hogy szűk lesz egy kicsit, de a férje majd bejáratja" - Magyar nők megrázó vallomásai a férjöltésről
- 10 kérdéses törikvíz az ötödikes tananyagból: tudod, mikor kötötték a vérszerződést?
Humusszal, zöldségekkel, pitával vagy szendvicsbe is isteniek ezek a csicseriborsóból készült fűszeres golyócskák. Az igazi arab falafel, bár valódi munka nem sok van vele, három napig készül: első este áztasd be a száraz csicseriborsót, másnap állítsd össze az anyagokat, és egy napig pihentesd a hűtőben, hogy a massza formázható állagúvá váljon. Végül harmadik nap süsd ki. A csicseriborsóval nyersen dolgozz, ne főzd meg!
Házi falafel
Hozzávalók:
- 50 dkg száraz csicseriborsó
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál római kömény
- 1 db vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 kávéskanál őrölt koriander
- 1 kávéskanál bors
- 1 kávéskanál őrölt majoránna
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál szárított chili
- 2 teáskanál só
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A csicseriborsót egy éjszakára áztasd valamivel több vízbe, mint amennyi ellepi. Másnap reszeld bele a vöröshagymát, add hozzá a zúzott fokhagymát, a sütőport, a sót és a fűszereket, majd az egészet kisebb adagokban, kevés víz hozzáadásával pépesítsd, amíg teljesen egynemű masszát nem kapsz. Kanalazd egy lezárható edénybe, és tedd a hűtőbe egy napra, hogy az ízek kellőképp összeérjenek, és a massza formázható állagúvá váljon.
Sütés előtt vizes kézzel formálj belőle golyókat, és egy nagyobb serpenyőben forró olajon süsd ki.
Salátával és paprikás humusszal a legfinomabb.
Még több recept