Tökéletes házi falafel gyorsan és egyszerűen: az isteni vega fasírtgolyó
Az arab konyha nálunk is népszerű húsmentes fasírtját, a csicseriborsóból készülő falafelt házilag is könnyen összeállíthatod.

falafel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Humusszal, zöldségekkel, pitával vagy szendvicsbe is isteniek ezek a csicseriborsóból készült fűszeres golyócskák. Az igazi arab falafel, bár valódi munka nem sok van vele, három napig készül: első este áztasd be a száraz csicseriborsót, másnap állítsd össze az anyagokat, és egy napig pihentesd a hűtőben, hogy a massza formázható állagúvá váljon. Végül harmadik nap süsd ki. A csicseriborsóval nyersen dolgozz, ne főzd meg!

Házi falafel

Hozzávalók:

  • 50 dkg száraz csicseriborsó
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál római kömény
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál őrölt koriander
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 kávéskanál őrölt majoránna
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál szárított chili
  • 2 teáskanál
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A csicseriborsót egy éjszakára áztasd valamivel több vízbe, mint amennyi ellepi. Másnap reszeld bele a vöröshagymát, add hozzá a zúzott fokhagymát, a sütőport, a sót és a fűszereket, majd az egészet kisebb adagokban, kevés víz hozzáadásával pépesítsd, amíg teljesen egynemű masszát nem kapsz. Kanalazd egy lezárható edénybe, és tedd a hűtőbe egy napra, hogy az ízek kellőképp összeérjenek, és a massza formázható állagúvá váljon.
Sütés előtt vizes kézzel formálj belőle golyókat, és egy nagyobb serpenyőben forró olajon süsd ki.
Salátával és paprikás humusszal a legfinomabb.

Ezt is szeretjük