Házi bagel egyszerű kelt tésztából: frissen és ropogósan a legjobb
A bagel valójában nem más, mint egy egyszerű kelt tésztából készült, középen lyukas zsemle. Frissen és ropogósan ellenállhatatlan.

bagel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szívesen készíted otthon a péksüteményt, a bagel összeállítása sem fog gondot okozni. Fogyaszthatod magában, vajjal, lekvárral megkenve, vagy akár csinos szendvicset is készíthetsz belőle.

Házi bagel

Hozzávalók 6 személyre

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2.5 dkg tej
  • 2 teáskanál
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tojás a kenéshez
  • darálatlan mák és szezámmag a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várj tíz percet, amíg felfut a tetejére. Közben a vajat olvaszd fel, és hagyd langyosra hűlni. A lisztet szitáld át, add hozzá a sót és az élesztős tejet, és először fakanállal, majd kézzel dolgozd össze. Csorgasd hozzá az olvasztott vajat is, gyúrj belőle sima tésztát, majd takard le konyharuhával, és egy óra alatt meleg helyen keleszd a duplájára. Ha megkelt, lisztezett deszkán gyúrd át, formálj belőle egyforma gombócokat, lapogasd ki őket a kezeddel, és pogácsaszaggatóval vagy kekszformával szúrd ki a közepüket. Helyezd el őket egymás mellé sütőpapírral kibélelt tepsiben, kend meg a tetejüket tojással, majd újra takard le, és keleszd további fél órát. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra. Közvetlenül sütés előtt ízlés szerint szórd meg a tetejüket mákkal vagy szezámmaggal, majd negyedóra alatt süsd őket aranyszínűre.
 

A puha túrós perec is élesztős tésztából készülő, mennyei finomság.

Ezt is szeretjük