A hájas tészta receptje

Ahogy a nagyi készítette

A hájas tésztából készült sütemények a legfinomabbak, töltsd meg a kedvenc lekvároddal vagy csokikrémmel!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kívül ropogós, belül isteni töltelékkel megrakott, változatosan hajtogatott süteményeknek képtelenség ellenállni, mindenki kedvencei.

Ha szilvalekvárral készíted, csempéssz a tésztába egy kis szilvapálinkát, különleges zamata lesz tőle!

Hájas tészta

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 50 dkg háj
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál 10%-os ecet
  • 1 teáskanál só
  • szódavíz

Elkészítés ideje:

180 perc.

Elkészítés menete:

A hájat áztasd be hideg vízbe egy órára, ha ez letelt, távolítsd el róla a hártyát, daráld le, tíz deka liszttel dolgozd össze, majd tedd félre. A többi alapanyagot - a szóda nélkül! - egy alkalmas tálban keverd össze, ne lepődj meg, ha nagyon ragacsos lesz, ekkor jöhet hozzá a szóda. Apránként adagold a masszához, amíg egy kevésbé ragadós anyagot nem kapsz, ami laza, de nem esik szét, nyújtható. Nyújtsd ki egy lisztezett deszkán, egyengesd el rajta a lisztes hájat, majd dolgozd őket jól össze, aztán tedd félre pihenni 20 percre.

Ha ez letelt, nyújtsd ki a tésztát, hajtogasd be négy hajtással, megint tedd félre pihenni 20 percre, és ezt ismételd meg még legalább kétszer. Az utolsó hajtogatás után nyújtsd ki a tésztát, vágd 10x10-es kockákra - vagy olyan formára, amilyenre szeretnéd -, minden négyzet közepére tegyél lekvárt vagy csokikrémet, illetve amihez kedved van, majd hajtsd be őket úgy, hogy ne tudjon kifolyni a töltelék. 220 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt szép aranybarnára sülnek, ekkor kész is vannak.

Ráérős édességek a hideg napokra

Az igazi tél beköszöntével senkinek sincs kedve kimozdulni a hidegbe, te se tedd ezt, inkább süss finomságokat a meleg konyhában!

Képeken 7 isteni sütemény, ha van egy kis időd a konyhában

Nézegess képeket!

Elolvasom

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük