A hagyományos székelykáposzta receptje
Így nem rontod el
Bár a neve arra utal, ennek az ételnek semmi köze Erdélyhez.
- A természet ihletet ad (x)
- Thomas Anders Budapesten! (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Így biztosíthatod a higiéniát az otthonodban! (x)
- Tökéletes mosásra vágysz? Ezeket tartsd szem előtt! (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- Így tökéletesítheted a frizurádat egy színes kendővel: 3 egyszerű, de csodás variáció, amivel garantáltan sikert aratsz »
- Ez a retró minta a nyár legbájosabb trendje: játékos és feltűnő, mégis nőiessé teszi a szettet »
- Anne Hathaway először jelent meg a cannes-i filmfesztiválon, és megadta a módját: gyönyörű ruhát választott »

- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
A 19. században keletkezett fogás tulajdonképp a fúziós konyha előfutára is lehetne, hiszen egy hirtelen ötlettől vezérelve keverték össze először a káposztafőzeléket a sertéspörkölttel.
Sok-sok tejföllel és persze friss fehér kenyérrel tálalva az igazi.
Székelykáposzta
Hozzávalók:
- 2 kg sertéscomb
- 2 kg savanyú káposzta
- 35 dkg füstölt tarja
- 30 dkg húsos szalonna
- 4 vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanálnyi pirospaprika
- 1 evőkanálnyi őrölt kömény
- só, frissen őrölt bors
- néhány babérlevél
Elkészítés ideje:
Négy-öt óra.
Elkészítés menete:
A káposztát mosd át jó alaposan, kétszer, háromszor is akár. A húst tisztítsd meg alaposan, majd vágd egységes méretű - 1,5 x1,5 vagy 2 x 2 centiméteres - kockákra. A hagymát kockázd apróra, a füstölt tarját és a szalonnát is vágd kis kockákra.
Egy szép nagy edényben pirítsd zsírjára a szalonnát, majd a kapott zsiradékon fonnyaszd meg a hagymát. Ha már elérte a kívánt állapotot, mehet rá a hús is, a köménnyel együtt.
Pár perc pirítás után húzd le a tűzről, keverd hozzájuk a paprikát is, majd mehet bele a többi hozzávaló, só, bors, a babérlevelek, a tarja, a fokhagyma reszelve és persze a káposzta. Keverd át jó alaposan, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Fedd le, és közepesnél egy kicsit kisebb lángon hagyd rotyogni két-három órát. Ha minden megpuhult, és ízre is rendben van, akkor elkészültél. Utólag sózhatod, borsozhatod, ha kell.
Képünk és leadképünk az ancsika1.wordpress.com oldalról származik.
Őszi desszertek
A hamisítatlan őszi fogás mellé igazi őszi édesség dukál, készítsd el a kedvencedet!
OLVASD EL EZT IS!

- paprika
- fokhagyma
Így készül a tökéletes tarhonyás hús

- cukor
- tészta